latinica  ћирилица
13/03/2018 |  14:45 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Цвијановић-Чубриловић: Политичке одлуке Уставног суда БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је став парламента поводом захтјева десет делегата у Вијећу народа за оцјену уставности Закона о Дану Републике непромијењен, имајући у виду различито тумачење и политички приступ Уставног суда БиХ када је ријеч о 1. марту и о 9. јануару.
Жељка Цвијановић и Недељко Чубрловић - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић и Недељко ЧубрловићФото: РТРС

Чубриловић је истакао да се из те двије одлуке види да је ријеч о политичком приступу суда и да није поштован правни принцип.

"Надам се да ће Тим за припрему одговора и учешће у одбрани поводом захтјева десет делегата у Вијећу народа за оцјену уставности Закона о Дану Републике направити своје виђење ситуације и упутити га суду и да ће овај пут бити цијењена правна мишљења и аргументација, те да неће бити донесена политичка одлука", рекао је Чубриловић новинарима.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да тема празника, која постаје доминантна на политичкој сцени, није ствар која може допринијети било каквом бољем разумијевању у оквиру БиХ.

"Било би боље да се бавимо темама и питањима којима смо се данас бавили, потписујући важне споразуме који се односе на изградњу важних инфраструктурних пројеката, а то значи и на генерисање одређеног раста кроз ангажовање наше оперативе и услужних дјелатности", сматра Цвијановићева.

Она је подсјетила да се у БиХ због празника већ водила битка.

"Нажалост, политички приступи су евидентни пред одређеним правосудним институцијама што је трагично, али исто тако како неко нађе начина да атакује на одређене ствари, други налазе начине да их одбране, и тако ће бити и у будућем периоду", додала је Цвијановићева.

Она је поручила да ће се увијек наћи рјешење за 9. јанаур.

Тим за припрему одговора и учешће у одбрани поводом захтјева десет делегата у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности Закона о Дану Републике, сутра би требало да на сједници у Бањалуци дефинише одговор, након што сви чланови Тима доставе своје приједлоге и мишљења.

Тај одговор Одбор за уставна питања Народне скупштине требало би да разматра и усагласи у петак, 16. марта, да би он био достављен Уставном суду БиХ до рока који истиче у суботу, 17. марта, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Десет делегата Вијећа народа Српске у захтјеву поднесеном 25. јануара тражи од Уставног суда БиХ да донесе одлуку да није у складу са Уставом члан тог закона који наводи да се "на основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар утврђује као Дан Републике".

Захтјев је потписало осам чланова Клуба Бошњака и два члана Клуба Хрвата.