latinica  ћирилица
13/03/2018 |  14:57 | Аутор: СРНА

"Институције Српске предузеле јасне и конкретне кораке"

Начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић рекао је Срни да су институције Српске и ресорно министарство у претходном периоду предузели конкретне и јасне кораке с циљем укидања забране извоза јабука из БиХ у Руску Федерацију.

"Институције Републике Српске, првенствено ресорно министарство и пољопривредни инспекторат, у претходном периоду предузели су одређене конкретне и јасне кораке како би отпочели билатерални преговори са Службом за ветерину и фитосанитарну контролу Руске Федерације, а све с циљем укидања забране извоза јабука из БиХ у Русију", каже Лалић.

Он је појаснио да је Влада Републике Српске недавно донијела Уредбу о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију, којом су детаљно прописани услови које морају испуњавати извозници воћа и поврћа у Русију.

"Конкретни кораци су и ти да смо избрисали из евиденције извозника фирму `Фрукт-компани` из Бијељине и све њене кооперанте, извршили контроле код наведеног извозника и потенцијалног узвозника", каже Лалић.

Према његовим ријечима, наведени извјештаји су достављени Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, Министарству унутрашњих послова Републике Српске и Тужилаштву Републике Српске, с циљем предузимања даљих корака.

Лалић каже да је извршен попис свих складишта воћа у Републици Српској, док је извјештај о преосталим количинама воћа достављен Управи за заштиту здравља биља БиХ.

Он је рекао да је на састанку са представницима Управе, којем су присуствовали и произвођачи воћа из Републике Српске, затражена измјена Правилника о мјерама на спречавању уношења и ширења и сузбијања штетних организама на биљу и биљним производима и регулисаним објектима, у дијелу који се односи на издавање фитосанитарног сертификата.

Лалић је изнио податак да су у прошлој години издата укупно 1.204 фитосанитарна сертификата за Руску Федерацију, истичући да ниједан није био споран из Републике Српске.

"Никада ниједна пошиљка из Републике Српске која је прегледана од нашег инспектората није враћена, нити уништена", истакао је Лалић.

Коментаришући информацију да је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић пооштрио процедуре за добијање сертификата о поријеклу воћа и поврћа из БиХ које се извози у Руску федерацију, чиме су стечени услови за преговоре о укидању забране извоза, Лалић је рекао да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске поздравља све активности које су с тим циљем предузеле и друге институције у БиХ.

"Задовољни смо чињеницом да су коначно предузете пооштрене процедуре за добијање `Форм А` сертификата о БиХ поријеклу воћа и поврћа које се извози у Руску Федерацију, који издаје Спољнотрговинска комора БиХ, иако нигдје није јасно речено и објашњено како и на који начин су пооштрене те процедуре", истакао је Лалић.

Лалић закључује да је једина непознаница да ли је и када Министарство спољне трговине и економских односа БиХ упутило допис Руској Федерацији, јер је то требало радити у координацији са ентитетским министарствима пољопривреде и Брчко дистрикта.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић пооштрио је процедуре за добијање сертификата о поријеклу воћа и поврћа из БиХ које се извози у Руску Федерацију, чиме су стечени услови за преговоре о укидању забране извоза.

Сертификат "Форм А" од сада ће издавати Спољнотрговинска комора БиХ, поштујући строге процедуре које је наложио Шаровић, чијом ће примјеном бити сужен простор за злоупотребе овог документа, па ће у извозном послу са Русијом остати само озбиљни произвођачи и извозници, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.