latinica  ћирилица
13/03/2018 |  19:29 ⇒ 14/03/2018 | 09:52 | Аутор: РТРС

9. јануар није споран - НСРС до краја мјесеца шаље одговор Уставном суду БиХ! (ВИДЕО)

20-ог марта биће дефинисан коначан текст одговора Народне скупштине Уставном суду БиХ, који би требало да се изјасни о захтјеву за оцјену уставности Закона о Дану Републике, а који је упутило десет делегата из Вијећа народа Републике Српске.
Тим за одбрану 9. јануара - Фото: РТРС
Тим за одбрану 9. јануараФото: РТРС

И док српски представници истичу да ће се Дан Републике и убудуће обиљежавати 9-ог јануара, из Клуба Бошњака у Вијећу народа поручују да је њихов захтјев оправдан.

Закон о Дану Републике заснован је на уставима Српске и БиХ, али и на међународним документима, поручио је координатор Тима за припрему одговора, Рајко Кузмановић. Додаје да би Уставни суд морао имати то у виду и пријаву одбацити као неосновану.

"Текст, који смо припремили као оквирни, заснован је на правним аргументима и једино тако можемо бранити оно што је сасвим сигурно одбрањиво", истакао је Кузмановић.

Међутим, из Клуба Бошњака у Вијећу народа понављају да је њихов захтјев оправдан. Посебно им је споран члан који наводи да се, на основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар утврђује као Дан Републике.

"Сам начин образложења и одговора из Народне скупштине ће на неки начин бити можда и додатни доказ и усмјерење судијама Уставног суда БиХ да правилније схвате оправдан захтјев Клуба Бошњака", навео је Кемо Чамџија потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске из реда Бошњака.

Синиша Каран члан Тима за припрему одговора Уставном суду БиХ пита да ли је сада, за Српску, већи ауторитет такав Уставни суд, који има три странца, доноси кључне одлуке прегласавањем и нема закон о суду, или народна воља грађана Српске, њих око 700 000.

Захтјев за оцјену уставности више је политичке, него правне природе, сматрају из Тима за припрему одговора, али додају да имају довољно правних аргумената за квалитетан одговор. Да је поново ријеч о политичком, а не правном приступу Уставног суда БиХ, истичу и највиши званичници Српске, поручујући да овакве теме не могу допринијети разумијевању унутар БиХ.

"Нажалост, политички приступи су евидентни пред одређеним правосудним институцијама што је трагично, али исто тако како неко нађе начина да атакује на одређене ствари, други налазе начине да их одбране, и тако ће бити и у будућем периоду", истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске навео је да је њихов став непронијењен, имајући у виду различито тумачење и политички приступ Уставног суда БиХ када је ријеч о 1. марту и о 9. јануару.

Из те двије одлуке види се, како каже, ко жели да види, да је ријеч о политичком приступу суда.

Рјешење за 9. јануар увијек ће бити пронађено, поручила је Цвијановићева, а члан Тима за припрему одговора Синиша Каран поручује да ће се овај датум обиљежавати и даље, без обзира на одлуку Уставног суда.

Рок за достављање одговора из Српске је до краја овог мјесеца, а доставиће га, након коначног усаглашавања, Одбор за уставна питања Народне скупштине.