latinica  ћирилица
14/03/2018 |  09:54 | Аутор: СРНА

Мектић: Политика у Српској тргује страхом

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да политика у Републици Српској тргује страхом и да је повећан осјећај несигурности.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Позивајући се на поуздане извјештаје, Мектић је за Ројтерс рекао да млади Срби пролазе војне обуке у камповима у Русији.

"Вјерује се да су групе, као што су `Ноћни вукови`, који ће идуће седмице посјетити Републику Српску у склопу своје балканске `турнеје`, ангажовале власти тог ентитета како би пропагирале нетолеранцију према несрбима или умјереним Србима уочи октобарских избора", навео је Мектић

Према његовим ријечима, "Ноћни вукови" нису типичан мотоциклистички клуб, јер "носе снажне политичке поруке".

"Власти Републике Српске желе им дати легитимитет и искористити их у изборном процесу", рекао је Мектић, наводећи извјештаје о томе да "Ноћни вукови" планирају отворити канцеларију у Бањалуци и надгледати изборе.

Он тврди да постоје покушаји да се у Републици Српској манипулише изборима на различите начине.

"У посљедње вријеме организују се специјалне групе које производе својеврстан физички притисак на /поједине/ грађане како би се они уплашили и не би изашли на гласање - то је посебно пракса власти у Републици Српској. Они покушавају да оснују параобавјештајну структуру под маском патриотске организације и да је искористе за обрачун с противницима", додао је Мектић.