latinica  ћирилица
14/03/2018 |  10:03 | Аутор: СРНА

"У Српској се већ нагађа о именима кандидата, а у ФБиХ избори упитни"

Професор Факултета политичких наука Ненад Кецмановић истакао је да се шест мјесеци прије избора у БиХ у Републици Српској већ нагађа о именима противкандидата у појединачној и екипној конкуренцији, док се у Федерацији БиХ још лицитира по ком закону ће се избори обавити.
Ненад Кецмановић - Фото: Novosti.rs
Ненад КецмановићФото: Novosti.rs

"Чак и пословично ненаклоњени домаћи и страни коментатори не могу да прећуте да је Српска данас безбједнији и стабилнији дио БиХ", навео је Кецмановић у ауторском тексту за портал "Све о Српској".

Према његовим ријечима, Изборни закон је "бити или не бити" за предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и предсједника СДА Бакира Изетбеговића.

"И више од тога. Не бих се кладио да ће се избори у `већем ентитету` уопште и одржати. Примјер Мостара, као неформалне пријестонице ФБиХ у коме нису одржани у претходна два циклуса, могао би се лако проширити на свих десет кантона", тврди Кецмановић.

Он је додао да се Човић бори против актуелног изборног закона који омогућава да хрватског члана Предсједништва БиХ изаберу Бошњаци јер су знатно бројнији у јединственој изборној јединици, док Изетбеговић, иначе највећи критичар Дејтона, то одбија у име дејтонског Устава БиХ, у коме заиста пише да један од чланова Предсједништва БиХ мора да буде Хрват.

"Да сукоб око тога да ли ће у Предсједништву сједити само Хрват или и представник Хрвата није исконструисан, свједочи чињеница да је Жељко Комшић осам година представљао Хрвате по укусу Бошњака", навео је Кецмановић.

Кецмановић тврди да је спор заоштрен и личним интересима два национална лидера, а онај ко попусти - изгубиће јесење изборе.

"Буде ли то Човић, замијениће га, поново бошњачким гласовима, Комшић, који је већ најавио кандидатуру. Буде ли пак то Изетбеговић, који се све слабије сналази у игри `између двије ватре` са Човићем и /предсједником Хрватске/ Колиндом /Грабар-Китаровић/, те /предсједником Српске Милорадом/ Додиком и /предсједником Србије Александром/ Вучићем, изгубиће ионако отанчалу залиху бошњачких гласова", сматра Кецмановић.

Кецмановић је навео да су избори за предсједника Републике Српске интересантнији, али више у такмичарском него у политичком смислу.

Према његовим ријечима, драж неизвјесности ствара кандидатура новајлије /лидера СДС-а Вукоте/ Говедарице испред Савеза за промјене и чињеница да Патриотски фронт још није обзнанио свог кандидата.

"Тежину тој у основи репрезентативној функцији сада даје Додик јер је, истовремено, лидер коалиције са већином у парламенту. А он ће тај капитал, вјероватно понијети и у Сарајево, без обзира на то што за проивкандидата има искусног и вјештог /Младена/ Иванића, који се повремено дистанцирао од испада коалиције", нагласио је Кецмановић.

Он тврди да се Савез за промјене, који предводи СДС, налази у хроничном паду народне подршке, а то се законито преноси и на све кандидате, почев од Иванића и Говедарице.

"Да ствари са Савезом стоје драматично лоше, показали су локални избори 2014. године. Оставка предсједника /Младена/ Босића и избор младог и национално свјеснијег Говедарице дјеловала је као преокрет, али се испоставило да је то само маневар страначких босова који су и даље задржали функције у Савјету министара у Парламентарној скупштини у Сарајеву и наставили по старом. Исход те суицидне страначке стратегије, коју је народ препознао као издају Републике, представља феномен Драган Мектић", навео је Кецмановић.

Кецмановић је рекао да је Мектић "провинцијалац скромног образовања и памети, који је у поодмаклим годинама открио драж публицитета".

"Избацивање Мектића из руководства и чланства СДС-а било је минимум који је Говедарица као нови предсједник - препородитељ СДС-а, пропустио да обави по хитном поступку. Његово објашњење да то што говори Мектић не мисли ни он сам, а камоли странка, није пило воде", навео је Кецмановић.

Према његовим ријечима, иако истраживања казују да би Додик могао само да пожели такву опозицију, ваља имати на уму да избори нису заказани за сутра, него тек за пола године и да опозиција није капитулирала.

"На кандидационом скупу СДС-а за функцију предсједника Српске такмичила су се три јака кандидата: Мирко Шаровић, Мићо Мићић и Говедарица. Наизглед више демократски него у било којој савременој партији, али један кандидат се повукао прије гласања, други послије гласања за Говедарицу, а њихови предлагачи у Семберији, односно Источном Сарајеву, рекламирали су незадовољство таквом одлуком страначког врха", сматра Кецмановић.

Иза привидне демократије, тврди он, очито стоји сукоб најјачих регионалних фракција.

"Говедарица је побиједио јер је већ овладао партијским апаратом, али још није успио да постане лидер ни своје странке, а камоли читаве опозиције, без обзира на то што је на челу и даље најјаче партије у Савезу за промјене", став је Кецмановића.

Он тврди да Иванић и /лидер НДП-а Драган/ Чавић, који опет имају изграђене лидерске капацитете, немају иза себе велике странке, без којих се не побјеђује ни у појединачној конкуренцији, те да би унутар коалиције, требало да узајамно намире ове недостатке.

Кецмановић је навео да је опозиција на прошле изборе изашла без позитивног политичког, економског и социјалног програма којим би бираче увјерила да зна више и да може боље да води Републику Српску, те да би то морала да учини уочи овогодишњих.

"Укратко, лишен јаче конкуренције, Патриотски блок ће највећег ривала имати у самоме себи. На папиру унапријед добијене утакмице на терену често воде у пораз јер знатно слабији противник демотивише јачег на добру игру", сматра Кецмановић.

Кецмановић је истакао да је у сваком случају, "бољи ентитет" постао безбједнији и стабилнији дио БиХ, што би требало да радује и власт и опозицију.

"Али шта нам то вриједи?! Командант НАТО-а за Европу, амерички генерал Куртис Скапароти, отворено је затражио војну акцију против Срба у региону зато што Додик навија за Руску Федерацију. А Здравко Крсмановић, побочник Савеза за промјене, закључио је да ће актуелни предсједник Српске, као руски експонент, бити скинут са кандидатске листе за Предсједништво БиХ. Зашто не би и читав Патриотски блок, ако је то начин да побиједи Савез који се залаже за промјене", упитао је Кецмановић.