latinica  ћирилица
14/03/2018 |  15:16 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Руси донирали соларне панеле за билећки Дом здравља (ВИДЕО)

Руска хуманитарна мисија финансираће изградњу двије соларне електране, за потребе Дома здравља Свети Лука у Билећи, што је први пројекат ове руске невладине организације у Републици Српској.
Болница у Билећи - Фото: РТРС
Болница у БилећиФото: РТРС

Процијењена вриједност пројекта је око 100.000 евра.

Соларни панели, различите снаге, биће постављени на крововима два објекта Дома здравља, с тим што ће уз мању соларну електрану бити уграђена и акумулаторска станица. Извођач радова је из Србије.

"У питању је једна велика електрана од 50 киловата, и то је он-грит соларни систем, и друга је од десет киловата и он је оф-грит систем. Он ће служити за напајање ургентних потрошача", каже Никола Шакан из Телефонинжењеринга Београд.

Зими, Дом здравља троши око пет хиљада марака струје. Установа је у великим губицима, а уградњом соларних панела, трошкови ће бити знатно мањи.

"То значи пуно за Дома здравља. Ми смо тренутно исплатитили 70-80 хиљада марака. Сада смо дужни тридесетак хиљада, и то нам ствара огромни проблем у раду и потрошњи струје", објашњава Славко Бољановић, в.д.директор ЈУ Дом здравља Свети Лука, Билећа.

Вриједна донација стигла је захваљујући контактима Билећанина Дејана Радмиловића са руским хуманитарцима и директном обраћању руководства Општине и Дома здравља за помоћ.

Алексеј Полковников, извршни директор Руске хуманитарне мисије рекао је да су сличне пројекте радили у Палестини и у Узбекистану, те да су у домену здравства и школства, добили јако добре резултате.

Дејан Радмиловић из адвокатске канцеларије Петронијевић из Београда овом приликом жели да се захвали Русима што улажу у област здравства и помажу социјално угрожене.

Према најавама руских хуманитараца, заједнички руско-српски пројекти, могући су у здравству и неким другим областима.