latinica  ћирилица
14/03/2018 |  16:02 ⇒ 16:39 | Аутор: РТРС

Голић: Из Зеленог климатског фонда бесповратно 2,4 милиона долара

Зелени климатски фонд одобрио је бесповратна средства од 2,4 милиона долара за израду секторских стратегија адаптације на климатске промјене у наредне три године, саопштили су на данашњем састанку представници УНДП министару за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренки Голић.
Голићева са представницима УНДП-а - Фото: РТРС
Голићева са представницима УНДП-аФото: РТРС

Ријеч је о средствима о којима је Голићева, као контакт особа за Оквирну конвенцију Уједињених нација о климатским промјенама за БиХ, преговарала на Конференцији странака Оквирне конвенције УН о климатским промјенама, која је одржана у новембру прошле године у Бону.

Голићева је истакла да су екстремни климатски догађаји, попут поплава и суша све чешћи у Српској и БиХ.

- Промјене температуре носе са собом и промјене распореда падавина, што значи да се убудуће може очекивати чешћа појава екстремних поплавних догађаја. Овим пројектом биће омогућено да ове појаве буду адекватно праћене, те да се на основу правих информација реализују адекватне мјере прилагођавања екстремним догађајима и смање штете - рекла је Голићева.

Регионални технички савјетник УНДП-а са сједиштем у Истанбулу Наталија Олофинскаја рекла је да је одобравање бесповратних средстава од Зеленог климатског фонда за још један пројекат, осим средстава која су додијељена за пројекат енергетске ефикасности 2017. године, велики успјех и резултат добре сарадње Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске и УНДП-а.

Договорено је да УНДП и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске заједнички раде на припреми још једног пројектног приједлога, који ће се односити на унапређење отпорности на екстремне догађаје проузроковане климатским промјенама, саопштено је из Министарства.