latinica  ћирилица
14/03/2018 |  16:19 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Позитивне снаге Српске: Важна и културна сарадња Српске и Србије (ВИДЕО)

Уз привредну и економску, културна сарадња Српске и Србије могла би бити додатни мотив да се млади на овим просторима задрже, главни су закључци јавне трибине Позитивних снага Српске.
Позитивне снаге Српске - Фото: РТРС
Позитивне снаге СрпскеФото: РТРС

Заједничка култура и историја оно је што нас повезује, и зато је на тим пољима и важан снажнији ангажман.

Бањалука, коју су назвали западном престоницом српског народа, активнијим ангажовањем младих на пољу филма, музике, књижевности, уопштено културе и умјетности, сматрају говорници, може остварити много, али и задржати младе.

"Ми не знамо када ћемо и да ли ћемо моћи да живимо у истој држави, али зато можемо да имамо заједничку културу и то да она буде уравнотежена, да буде и Бањалука велики центар српске културе и образовања", каже Предраг Марковић доктор историјских наука.

Драган Бјелогрлић глумац, сценариста, продуцент и режисер наводи да само тако има разлога да овај народ буде препознат и да млади људи не иду одавде.

"Наравно да је важна привреда, наравно да је важно запошљавање, наравно да су важне фабрике, али без овога нема будућности", навео је Бјелогрлић.

Овај и њему слични догађаји организују се због младих, поручују у Позитивним снагама Српске. Иза свега је намјера за ангажовањем потенцијала на домаћим универзитетима.

"Наша жеља је да оплеменимо овај млади свијет, да у њима пробудимо потенцијалну снагу, позитивну енергију која нам је свима потребна, да појачамо тај оптимизам поготово данас, кад је актуелна тема одласка младих, мислимо да ова земља има потенцијал", истакао је Далибор Рачић из Позитивне снаге Српске.

А колико су младима важне овакве теме, најбоље је показао до посљедњег мјеста попуњен амфитеатар.

То је потврдио и посљедњи велики серијски пројекат Сенке над Балканом, рађен у копродуукцији са нашом кућом. Почетак снимања наредне сезоне планиран је за септембар.