latinica  ћирилица
15/03/2018 |  11:19 ⇒ 11:23 | Аутор: РТРС

Астронауту боравак у свемиру измијенио ДНК и више није исти као брат близанац

Америчком астронауту Скоту Келију ДНК је дјелимично измијењена након годину дана проведених у свемиру, потврдила је НАСА. Седам одсто његових гена се није вратило у стање прије него што је одлетио на годину дана дугу мисију.
Марк и Скот Кели (Фото: НАСА) -
Марк и Скот Кели (Фото: НАСА)

Скот и његов брат близанац Марк Кели, такође астронаут, били су субјекти истраживања чији је циљ био да утврди шта се тачно дешава са тијелом послије годину дана проведених у свемиру.

На Међународној свемирској станици Скот је остао од марта 2015. до марта 2016, за које вријеме је Марк био на Земљи. То је уједно била и посљедња Скотова мисија, који је током своје каријере провео укупно 520 дана у свемиру.

Истраживачи су проучавали Скотов боравак у свемиру са психолошке и физиолошке стране, поредећи резултате са његовим братом који је остао на Земљи.

Десет тимова представило је прелиминарне резултате прошле године, а ове године су они и потврђени.

„Шта? Моја ДНК се промијенила седам одсто. Ко би рекао? Ово су можда и добре вијести, сада више не морам Марка да зовем својим индентичним братом близанцем", нашалио се Скот на Твитеру након што је сазнао за резултате. 

Због боравка у свемиру Скотови гени претрпјели су промјене усљед мањка кисеоника, чешћих упалних процеса и изненадних промјена у уношењу храњивих материја.

Већина промјена исправило се по повратку на Земљу. Неке промјене, међутим, трајније су природе.

Прошле године, утврђено је да су кратки поновљени низови нуклеотида на крају хромозома, теломере, постале издужене током боравка у свемиру. Два дана по повратку, откривено је да се већина теломера вратило у уобичајено стање.

Седам одсто, међутим, није се вратило у нормално стање.

Тиме је утврђено да постоје дуготрајне промјене у генима, које би могле да буду узроковане промјенама у имуном систему, поправци ДНК, мањку кисеоника и повећаним нивоима угљен-диоксида.

Извор: РТС, Newsweek