latinica  ћирилица
23/03/2018 |  14:13 | Аутор: СРНА

Модрича - Могуће повећање броја обољелих од морбила

Осим мајке и двије дјевојчице из петочлане ромске породице, могуће је да ће бити још обољелих од морбила јер од 206 дјеце у Модричи, млађих од 19 година, њих 28 није вакцинисано против вируса малих богиња, рекла је Срни епидемиолог Хигијенске службе Дома здравља Модрича Слободанка Симић.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

"Када је ријеч о трудници и њене двије кћерке, не постоји евиденција да су вакцинисани МРП вакцином, као ни треће дијете и отац. Вакцинација је једина заштитна мјера против морбила", навела је Симићева.

Дом здравља у Модричи прогласиће епидемију морбила у тој општини након што је Болница "Свети апостол Лука" из Добоја данас пријавила Институту за јавно здравство Републике Српске још два пацијента обољела од малих богиња који су чланови породице обољеле труднице из Модриче.

Ријеч је о дјеци од три и пет година за које не постоји евиденција да су вакцинисана МРП вакцином, а са овим новим пацијентима број обољелих од малих богиња у Републици Српској повећао се на осам.

Прије неколико дана у Источном Сарајеву су регистрована четири случаја заразе морбилама, због чега је у том граду проглашена епидемија.

Извор: СРНА