latinica  ћирилица
27/03/2018 |  16:50 ⇒ 16:52 | Аутор: СРНА

Ист.Сарајево- Култура да буде у центру пажње

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је данас Форум театру 27. март - Свјетски дан позоришта, истичући да култура мора да буде у центру пажње ако Источно Сарајево жели да буде прави град.
Источно Сарајево- Лут фест - Фото: СРНА
Источно Сарајево- Лут фестФото: СРНА

Вуковић је честитао и свим појединцима који настоје да, професионално или аматерски, позоришну умјетност и културу приближе грађанима, не само на овом подручју, него и широм Републике Српске.

"Мислим да нам је један од најважнијих задатака у наредном периоду да у области културе на подручју града учинимо корак више и подржимо њен развој. Мислим да смо у претходном периоду у Источном Сарајеву много учинили на том плану", рекао је Вуковић Срни.

Он истиче да постоји мали застој у изградњи објеката за потребе културе, као и на плану подршке грађанима и појединцима који реализују разноврсне културне пројекте, чак и међународног нивоа, искључиво захваљујући ентузијазму и љубави према одређеној умјетности.

"Ако желимо да будемо прави град, онда култура мора бити у центру пажње свих наших релевантних институција, органа и појединаца у Источном Сарајеву. Са жељом и надом да ће и други разумјети овај вид друштвеног живота, искрено свима честитам Свјетски дан театра", поручио је Вуковић.

Он је изразио наду да ће Источно Сарајево ускоро бити у прилици да доврши изградњу зграде позоришта, додајући да је у вези с тим затражио помоћ и од предсједника Србије Александра Вучића.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је позоришна умјетност на подручју ове општине и града Источно Сарајево присутна још од покретања Фестивала монодраме и малих сцена који траје од ратне 1995. године.

"У тим активностима, Форум тетар је умногоме допринио и био носилац активности, не само у вези са овим, него и са многим другим међународним културним пројектима, од Лут феста, Првог кадра, до Фестивала поезије за дјецу и омладину, који већ годинама плијене пажњу домаће и међународне позоришне и филмске сцене", истакао је Ћосић.

Подсјетио је да је општина Источно Ново Сарајево још 2004. године почела изградњу зграде позоришта како би обезбиједила идеалне услове и инфраструтуру за развој позоришне и културе уопште на овом подручју.

"У име општине Источно Ново Сарајево могу да кажем да ће од ове године сви филмски и позоришни радници - режисери, глумци, сценаристи и други имати свој дом, јер смо, захваљујући подршци Владе Републике Српске, успјели да обезбиједимо два милиона КМ колико је неопходно за довршетак изградње зграде позоришта", рекао је Ћосић.

Он је навео да ће у наредних седам дана бити објављен тендер за довршетак изградње позоришта.

Продуцент Форум театра Источно Сарајево Александра Митрић Штифанић захвалила је на честиткама и напоменула да, иако позоришна умјетност на овим просторима датира више од 150 година, још постоје средине које немају позориште.

"Многе околности допринијеле су томе, али то не значи да смијемо дозволити да се наша позоришна традиција угаси због тога. Зато Форум театар даје посебан допринос ширењу позоришне културе, не само у Источном Сарајеву, него и у другим градовима и општинама Српске", рекла је Штифанићева.

Према њеним ријечима, пројекат децентрализације културе под називом Позориште долази обиљежиће позоришну годину у општинама Калиновик, Трново, Источни Мостар и Источни Стари Град.

Тај пројекат требало би да буде реализован с циљем да се дјеци и младима омогући да погледају позоришну представа и учествују у креативним радионицама.

"На овај начин желимо да укажемо на то да и дјеца у мањим срединама имају потребу за позоришном културом и жељу да учествују у културном и умјетничком раду, као и публика у великим центрима. Пројекат је суфинансирало Министарство просвјете и културе Републике Српске од дијела прихода од игара на срећу", истакла је Штифанићева.