latinica  ћирилица
03/04/2018 |  19:05 ⇒ 19:15 | Аутор: novosti.rs

Ево зашто зглобови пуцкетају

Научници објашњавају да препознатљив звук може да се објасни са три различите математичке једначине.

Амерички и француски научници истраживали су настанак звука пуцкетања зглобова, чије произвођење нервира многе људе. Много је више, међутим, оних којима згобови врло често пуцкетају.

Препознатљив звук може да се објасни са три различите математичке једначине, објашњавају научници који тврде да до звука пуцкетања зглобова долази због малих мехурића који пуцају у течности зглобова приликом промене притиска.

О том феномену расправља се скоро цео век, а сада је њиме почео да се бави и студент природних наука Винит Чандран Суја, пошто му се пуцкетње зглобовима догодило на часу, пише Би-Би-Си.

Са својим професором, доктором Абдулом Баракатом, развио је три једнчине које објашњавају звук који настаје када "ломимо" прсте на рукама, односно зглобове.

"Прва једначина описује варијације притиска унутар нашег зглоба када пуцкетамо њима, друга описује варијације величине мехурића течности, као одговор на варијације притиска, док трећа једначина повезује величину варијације мехурића са онима који производе познати звук", објашњава доктор Баракат, професор на Универзитету Стенфорд у Калифорнији.

"Када пуцкетамо зглобовима, ми их уствари раздвајамо, а када то чинимо, притисак се смањује. Појављују се мехурићи у течности која 'подмазује' зглобове, познатој као синовијална течност. Током процеса пуцкетања зглобова, долази до различитих варијација притиска у зглобу, што проузрокује велику брзину кретања мехурића, а то доводи до звука који повезујемо са пуцкетањем", закључио је Чандран Суја.