X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
10/04/2018 |  13:48 ⇒ 13:59 | Извор: СРНА

У Кистању обијене српске куће током васкршњих празника

У мјесту Кистање, у Хрватској, током православног Васкрса обијене су двије српске куће, а највише обновљених српских кућа је девастирано и опљачкано у Улици Фрање Туђмана у том мјесту, рекао је Срни директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд) -
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд)

Штрбац је навео да су двије куће у Кистањама, Руже Ардалић, која живи у Њемачкој, и њене покојне мајке Манде Мирчете, обијене у ноћи са суботе на недјељу, да су сјекиром обијена улазна врата, а куће девастиране.

Он је додао да је прије осам дана у насељу Мажибраде, у Кистањама, било више случајева обијања и пљачке обновљених српских кућа.

"Тамошњи људи кажу да то више нико и не пријављује полицији и да се просто забрину ако ни у једну кућу не буде проваљено", рекао је Штрбац.

Он је додао да је највише српских кућа у Кистањама, гдје је некада живјело 98 одсто Срба, девастирано у Улици Фрање Туђмана, као и у улицама Хрватских бранитеља и Анте Старчевића.

"Девастиране су куће гдје нема у близини комшија. У Улици Фрање Туђмана су девастиране српске куће које су обновљене, али сада изгледа као да је поново прошао рат, поново су опљачкане и девастиране", каже Штрбац.

Он је подсјетио да је, према попису из 1991. године, у Кистањама живио 2.021 становник, од чега 1.980 или 98 одсто Срба, а свега девет Хрвата, а остатак су били Југословен и остали.

Према посљедњем попису из 2011. године, у том мјесту живјело 1.909 становика, од чега 50 Срба, а остало су Хрвати са Косова и Метохије, такозвани Јањевци.

Штрбац је рекао да је антифашистичка плоча, која се налази на путу Кистање-Книн, према манастиру Крка, попрскана спрејом и на њој је исцртано слово "У".