latinica  ћирилица
10/04/2018 |  18:51 ⇒ 11/04/2018 | 08:43 | Аутор: РТРС

Отворен Међународни сајам привреде у Мостару, Србија земља партнер

У присуству предсједника или премијера земаља из региона, Алексанадар Вучић, предсједник Србије - земље партнера, отворио је у Мостару 21. Међународни сајам привреде. Ове године своје производе и услуге, представиће више од 800 привредника из 20 земаља.

Треба нам искупљење за све недаће кроз које смо прошли, а привредна сарадња међу државама у региону може бити више од искупљења, истакао је Вучић. Треба да заједно преживимо и растемо, да постанемо партнери једни другима, али и свијету који нас окружује. Размјена између БиХ и Србије достигла је скоро двије милијарде евра. То показује да, као комшије, можемо да нађемо заједнички интерес, истакао је Вучић, и нагласио да ће, као политичар, истрајати на великом заједничком тржишту.

- Ми, подијељени на ситне државе и још ситнија тржишта, немамо чему да се надамо у односима са свијетом. Ако ујединимо сва та тржишта у једно једно велико тржиште у будућности, са тим и таквим тржиштем сви ће хтјети да сарађују, за већи раст и развој - истакао је Вучић.

Домаћин манифестације, Драган Човић, хрватски члан Предсједништва БиХ, истакао је да Сајам заједнички плод свих који учествују, посебно представника држава из региона. БиХ, рекао је Човић, има само један, европски пут.

- Европски пут може помоћи да се БиХ унутар себе стабилизује као европска држава с једне стране, а са друге стране, да осигурамо једнакоправност свих, кроз легитимно представљање Хрвата, Бошњака и Срба на сваком дијелу БиХ и то је наша будућност - нагласио је Човић.

Сајам има посебну тежину и за привреду Републике Српске. Ове године девет компанија стигло је у Мостар. Једна од њих- Калдера компани из Лакташа, представила је аутоматски лансер противградних ракета, јединствен у Европи.

- Успјешно смо имплементирали десет лансера за противградну превентиву у општини Лакташи, а ускоро слиједи пројекат за тристо лансера - каже Драги Станивуковић, представник ове фирме.

Марија Кондић из предузећа Дуб Гарден из Козарске Дубице, које је такође представљено на Сајму у Мостару, каже да је ова фабрика једини произвођач пољопривредних машина у БиХ.

На заједничком штанду шест фирми, аутохтоним производима представиле су се и Љбиље из Љубиња и Херцеговачка кућа из Требиња.

- Представљени су домаћи производи који производе наши пољопривредници - рекао је Веселин Дутина, директор требињског Аграрног фонда.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић истакао је да су сајамске манифестације добра прилика за размјену искустава, пословних информација и сарадњу.

- Сајмови оваквог типа само могу да допринесу расту економија свих држава, а за Републику Српску овај сајам има изуетан значај, посебно због тога што је Република Србија држава партнер овога сајма, а познато је да Република Српска са Србијом има највећи спољнотрговинску размјену - истиче Ђокић.

Поред излагача из држава региона, своје штандове ове године имају излагачи из Кине, Мађарске и Италије. Сајам је отворен до 14. априла.