latinica  ћирилица
11/04/2018 |  08:21 | Аутор: РТРС

Тереза Меј тражи доказе, неће с Трампом у рат

Премијерка Велике Британије Тереза Меј је током разговора са предсједником Сједињених Америчких Држава Доналдом Трампом изјавила да Лондон треба да добије више доказа за наводни хемијски напад у Сирији прије него што се придружи војној интервенцији у тој земљи, пише лист „Тајмс“.
Тереза Меј и Доналд Трамп током састанка у Давосу - Фото: ТАНЈУГ
Тереза Меј и Доналд Трамп током састанка у ДавосуФото: ТАНЈУГ

Тереза Меј је јуче саопштила предсједнику Доналду Трампу да Британији треба више доказа о наводном хемијском нападу који је извео Асадов режим, прије него што се придружи бомбардовању Сирије.

Лист наводи да британска премијерка није пристала да учествује у „брзом кажњавању“.

Раније је Запад оптужио Дамаск за хемијски напад у сиријском граду Думи у Источној Гути. Москва је негирала информације о бомби са хлором коју су, наводно, бацили сиријски војници. Министарство иностраних послова Русије је саопштило да је циљ дезинформација о примјени отровних супстанци у Сирији да се ограде терористи и оправда могућа војна интервенција споља.

Руски Генералштаб је још 13. марта саопштио да милитанти припремају инсценирање употребе хемијског оружја у Источној Гути. Они су сматрали да ће САД то покушати да искористе како би напале Сирију.

Предсједник САД Доналд Трамп је обећао да ће одлуку о Сирији донијети до сриједе. Спремност да учествује у бомбардовању изразио је предсједник Француске Емануел Макрон.

Спутњик