latinica  ћирилица
11/04/2018 |  18:22 ⇒ 12/04/2018 | 12:44 | Аутор: РТРС

ШЕШЕЉ ЗА РТРС: Борба се наставља (Интервју у Печату од 20.10)

Правоснажном пресудом Војислав Шешељ, лидер српских радикала, осуђен је на десет година затвора пред Механизмом за међународне кривичне судове, правним насљедником Хашког трибунала. Овим је дјелимично усвојен захтјев тужилаштва, након ослобађајуће пресуде из 2016. године, али је и стављена тачка на један од најдужих процеса у историји европског правосуђа. Шешељ, у изјави за РТРС, најављује наставак правне борбе!

- За подстицање прогона, присилног исељавања, депортације и других нехуманих дјела, присилног премјештања, као злочина против човјечности и за чињење прогона, кршење права на безбједност и злочина против човјечности у Хртковцима у Војводини Суд изриче Шешељу казну од 10 година затвора и проглашава, у складу са правилом 125ц Правилника, да је Шешељева казна одслужена - прочитао је пресуду Шешељу судија Теодор Мерон, предсједавајући Жалбеног вијећа.

По три тачке оптужнице, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, ипак, је крив. Тако гласи прва пресуда Механизма за међународне кривичне судове, којој у складу са ранијим најавама Војислав Шешељ није присуствовао. Није је чак ни пратио јер је, како истиче у интервјуу за нашу телевизију, који можете гледати у сутрашњем Печату, сматра лажном и најављује жалбу и наставак борбе.

- Они су донијели осуђујућу пресуду након ослобађајуће у првом степену, што у аглосаксонском праву не може. Они су могли једино да укину првостепену пресуду и да врате на поновни поступак. У овом случају се десило да су ме пет судија, који ме никад нису видјели, осудили на 10 година - каже Шешељ.

Слично Шешељу мисли и члан тима одбране првог предсједника Републике Српске, Радована Караџића, адвокат Горан Петронијевић. Значајно је, истиче, да Шешељ није оптужен за удружени злочиначки подухват, тачку која се помиње и у првостепеној пресуди Радовану Караџићу, али које нема у пресуди генералу Ратку Младићу.

- Они неће да признају да су погријешили и да су Шешеља држали 12 година у затвору, а са друге стране било какво проглашење кривим је довољно да оправдају то. То је отприлике једно соломонско рјешење покривања притвора у којем је он био - каже Петронијевић.

Адвокат Тома Фила, значајним сматра то што је Шешељ први који је осуђен за злочин на територији Србије, што према његовој процјени, значи "ширење приче" на Србију, односно на Војводину.

- До сада никад нико није одговарао за територију Србије. Пошто они сматрају да су Косово и Метохију ријешили, сад почиње проблем Војводине, па ће касније Санџака/Рашке и на крају Република Српска. Не знам када ће им бити довољно српске крви - каже Фила.

Подсјећамо, Војислав Шешељ 2003. године оптужен је за подстицање на злочин против човјечности и кршење права и обичаја ратовања на подручку Војводине, Хрватске и Босне и Херцеговине. Исте године трибуналу се сам предао и тамо остао 11 година, чиме је постао притвореник са најдужим стажом у историји европског правосуђа. Само на почетак суђења чекао је четири године, а када је оно почело, његове расправе у судници постале су, свака за себе, интернет хитови. Суд је називао "квазилегалном фарсом и правним скандалом без преседана", штрајком глађу издејствовао да се брани сам, са судијама и преводиоцима водио расправе, држао лекције о пристојном понашању, праву и историји, добио три пресуде за непоштовање суда, уградио пејсмејкер, оперисао тумор и себи додијелио надимак "уништитеља Хага”"

- Ништа ми не можете, јер сам и морално и интелектуално надмоћнији. Против мене лијека нема - поручује Шешељ.

Комплетан интервју Војислава Шешеља погледајте у нашој емисији Печат од 20.10 часова!