latinica  ћирилица
12/04/2018 |  09:31 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Додик: Рафинерија уља Модрича једна од најбољих компанија у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Рафинерија уља Модрича једна од најбољих компанија у Српској и БиХ што показује обим производње, али и пласирање производа на далека тржишта.
Милорад Додик у Рафинерији - Фото: РТРС
Милорад Додик у РафинеријиФото: РТРС

Додик је нагласио да ће до краја године бити уложено 2,5 милиона евра у сектор производње базних уља, те подсјетио на ранија улагања од 12,5 милиона евра у нову опрему, захваљујући којој је могуће произвести 60.000 тона различитих веома конкурентних производа.

Након састанка са представницима руске компаније Зарубежњефт и обиласка Рафинерије уља Модрича, Додик је рекао новинарима да је овдје ријеч о успјешној приватизацији, те да компанија показује висок степен социјалне одговорности.

Он је истакао да улагања у нову опрему демантују поједине медијске написе о затварању производње, те да текућа производња остварује добит која уз одређене обавезе није велика, али је задовољавајућа.

- Захвалан сам за више од 500 милиона КМ уплаћених доприноса и пореза у финансијски систем Републике Српске, дијелом и БиХ - рекао је Додик.

Он је захвалио руководству компаније за обезбијеђену просјечну плати од 600 евра и видљиву одговорности према радницима када је ријеч о доприносима, што је један од важних дијелова пословне политике компаније "Зарубежњефт".

Додик је указао да је проблем неадекватан систем јавних набавки код великих предузећа који омогућава разне спекулације и гдје се појављују различите фирме које спекулишу квалитетом, али да је квалитет производа Рафинерије уља Модрича неупитан што потврђују сертификати свјетски признате лабораторије.

- Треба водити рачуна о оваквим компанијама и омогућити им да у равноправним условима могу да конкуришу на било који тендер - поручио је Додик.

Он каже да доласком Зарубежњефта на нафтно тржиште у БиХ више нема проблема када је ријеч о квалитету уља, што је раније било дискутабилно.

Предсједник Српске данас је изјавио да је Модрича стратешки важна за Српску.