latinica  ћирилица
12/04/2018 |  09:47 ⇒ 13/04/2018 | 08:24 | Аутор: СРНА

Дачић - Стање на терену иде у прилог компромису за КиМ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да велике силе поштују стање на терену које иде у прилог компромису и трајном рјешењу, што значи да Срби на Косову и Метохији треба да издрже и опстану.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је додао да не мисли да су разговори са Приштином у завршној фази, него су тек у почетној када је ријеч о трајном рјешењу.

"Тренутно се води дијалог о техничким питањима и ту има доста проблема. Приштина не жели да разговара о трајном рјешењу, јер сматра да је већ постигнуто. Многе западне земље које су признале Косово сматрају да је то већ ријешено и само треба да натјерају Србију да призна Косово", рекао је Дачић за Радио-телевизију Србије.

Он је изразио увјерење да ће предсједник Србије Александар Вучић јасно рећи да за Србију не постоји опција да призна једнострани акт.

"То не би било само некоректно према том историјски важном питању, него и супротно понашању неких других земаља које су на страни Србије, као што је Шпанија и неке друге земље", рекао је Дачић.

Напомињући да је грчки министар иностраних послова Никос Коцијас предложио трилатералу Србија-Шпанија-Грчка, Дачић је рекао да сви на неки начин имају исте проблеме и не могу да признају једностране акте.

"Неке страшно нервира то што ја радим, јер неке државе повлаче признање. То показује да та ствар, ипак, није готова. Показаће се колико је све то на стакленим ногама и да дијалог о Косову тек треба да се води", напомиње Дачић.

Када је ријеч о порукама из Брисела да ће заједница српских општина /ЗСО/ бити формирана у складу са законима и уставом самопроглашеног Косова, Дачић је рекао да би то било исто као када би Уставни суд БиХ поништио Дејтонски споразум.

"То је смијешно, то не постоји нигдје на свијету. Они мјере колико смо ми чврсти, зато не дамо. Око тога ЗСО нема више компромиса и нема дилеме. Компромис се може одвијати да свако нешто добије и нешто изгуби", рекао је Дачић.

Наводећи да неки мисле да ће Србија све урадити да постане чланица ЕУ, Дачић је рекао да је његово лично мишљење да је питање да ли ће до 2025. године опстати ЕУ.

Он је рекао да су за Запад односи Србије са Русијом тема, али сви на неки начин разумију позицију Србије, која гледа своје државне и националне интересе и неће се придруживати рестриктивним мјерама према Русији.

"Апелујемо на велике силе да покажу уздржаност, јер од њихових односа зависи судбина читавог свијета", додао је Дачић.

Дачић је рекао да је грчки министар иностраних послова Никос Коцијас истакао да су односи двије земље добри, али да би требало да се материјализују, да се пронађу начини да сарадња Србије и Грчке буде конкретна и плодотворнија.

"Са Француском дуги низ година покушавамо да ресетујемо наше односе и ми ћемо сљедеће године обиљежити 180 година од успостављања дипломатских односа и 100 година од савезништва и краја рата у чијој завршници су наше и француске трупе заједно учествовале", истиче Дачић.

Он је напоменуо да је размимоилажење настало распадом бише Југославије и да је Француска признала самопроглашено Косово и Метохију као независну државу.