latinica  ћирилица
12/04/2018 |  10:53 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Петровић: Није договорено изучавање "босанског језика"

Директор Основне школе "Свети Сава" из Зворника Радомир Петровић демантовао је данас писање федералних медија да је договорено да ће у наредном периоду бити омогућено ученицима бошњачке националности из подручног одјељења Липље право на изучавање "босанског језика".
Зворник - Основна школа "Свети Сава" - Фото: СРНА
Зворник - Основна школа "Свети Сава"Фото: СРНА

"Никакав договор синоћ није постигнут између градоначелника Зворника, директора Основне школе 'Свети Сава' и родитеља ученика бошњачке националности да ће у наредном периоду бити изучаван 'босански језик', јер то није у надлежности ни школе ни локалне заједнице", рекао је Петровић Срни.

Он је нагласио да ни представници Министарства просвјете и културе Републике Српске уопште нису јуче били у Зворника, а самим тим ни на састанку, како су то навели федерални медији.

Петровић је позвао ученика бошњачке националности из Липља да прекину бојкот, да дођу у школу и да, у складу са позитивним законске прописима Републике Српске, похађају наставу.

Он је подсјетио да шеснаесторо дјеце бошњачке националности од 22. јануара, односно од почетка другог полугодишта, не долазе у школу у подручно одјељење Липље, јер им родитеља не дозвољавају да иду на наставу док се не ријеши питање матерњег језика.

"Родитељи траже да се у ђачке књижице уписује 'босански језик', умјесто језик бошњачког народа", рекао је Петровић.

Федерални медији објавили су да је у просторијама града Зворника одржан састанак градоначелника Зворника, директора Основне школе "Свети Сава" и представника Министарства просвјете Републике Српске, на којем је договорено да ће у наредном периоду ученицима бити омогућено изучавање "босанског језика".