latinica  ћирилица
12/04/2018 |  11:35 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Симболичан значај моста на Рачи

Мост на Рачи обиљежио је многе животе, привредне токове и историјске догађаје. Од када је саграђен 1934. године, мост је промијенио географске прилике, повезао двије обале Саве и један народ који живи у Семберији и Срему, некада у једној, а данас у двије државе. Упамћен је у историји, а надограђен у новом миленијуму.

Мост на Рачи за многе људе има симболичан значај, било да су преко њега прелазили одлазећи из завичаја, долазећи у Семберију или ако им је био и само станица на путу.

Према народном сјећању, краљица Марија Карађорђевић је путујући из Београда у Хан Пијесак усред хладног новембра, промрзла, па донијела одлуку – да сагради мост који је добио име Мост краљице Марије.

Идеју о изградњи моста имала је и Аустроугарска, која је у вријеме окупације ових крајева извозила храну, дрво и угаљ.

"Знајући да Семберија и Посавина могу увијек да прехране саму себе и да има много извоза из ових крајева, Аустроугарска одлучује у сред рата да прави пругу од Бијељине до Босанске Раче", каже кустос Музеја Семберије Тања Лазић.

Стотинама година прије изградње моста, Рача је била важна лука. Почетком двадесетог вијека мјесто је имало неколико стотина становника, пијацу, трговине, кафане, магацине, па чак и хотел. Од гласовите вароши, остало је само сеоце са десетак кућица скоро без људи.

Мост девастиран у Другом свјетском рату, обновљен је 1952. године. Од почетка рата у БиХ, постао је веза између двије државе.

У ратним годинама, мост је био симбол одласка и једини пут за напуштање босанског ратног вихора, а 1995. године, након акције "Олуја", километарске колоне избјеглица из Крајине прешле су преко овог моста у Србију, напуштајући завичај заувијек.

Данас овуда прелазе и неки други невољници.

Мјештанин Перо Николић каже да су ту пронашли и неколико промрзлих миграната, које је полиција одвела у болницу, због стања у којем су пронађени.

Нови миленијум означио је и нови почетак за мост на Рачи.

Србија је на постојећој конструкцији изградила нови мост за друмски саобраћај назван мост Европа, дужине 380 метара који је отворен у септембру 2010. године.