latinica  ћирилица
12/04/2018 |  17:56 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Додик: Изетбеговић шаље ратнохушкачке поруке

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић шаље ратнохушкачке поруке и да иде путем који води конфликту.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик је нагласио да би свака Изетбеговићева акција која подразумијева оружје била нелегитимна, односно да легитимитет немају његови снови о рату, који повремено најављује.

"Нема војску, нити полицију. Да би Оружане снаге БиХ биле употријебљене, одлуку мора да донесе Предсједништво БиХ, а ако би хтио да употријеби полицију у Федерацији БиХ /ФБиХ/ ту одлуку морају да донесу и Хрвати, а он ту одлуку нема", рекао је Додик новинарима у Модричи.

Предсједник Српске рекао је и да је Српска једина која има легитимну надлежност над одређеном оружаном структуром, а то је над својом полицијом.

"Да смо изгубили полицију и да се нисмо одлучно борили за њен статус данас не би било ни Републике Српске. То је био дио пројекта и, будући да се није десило, Изетбеговић сада сања друге снове, али брзо одлази у прошлост", нагласио је Додик.

Коментаришући изјаву Изетбеговића да БиХ неће трошити новац на куповину ракетних система и авиона, али да ће заокружити производњу муниције за тржиште, али и за, како је рекао, не дај Боже, Додик је навео да је ријеч о неком хвалоспјеву Изетбеговића.

"Нека он чека то не дај Боже", поручио је Додик.

Он је подсјетио да је напорима међународне заједнице у Српској уништена сва намјенска индустрија, док је у ФБиХ остало шест фабрика наоружања и муниције које и данас раде.

"Он /Изетбеговић/ нема потенцијала и не може му помоћи ни 16 фабрика, а камоли тих шест", рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Српској отета надлежност у вези са оружјем и да је пренесена на ниво БиХ, те да је Предсједништво БиХ врховни командант Оружаних снага БиХ.

"На овакве изјаве би требало да реагује /српски члан Предсједништва БиХ/ Младен Иванић који је тамо у име Срба, али се показује слаб у заштити наших интереса", истакао је Додик.

Он је подсјетио да је прије два дана Изетбеговић изјављивао да су Бошњаци у Српској дискриминисани, што није тачно, а није рекао да Дом народа Парламента ФБиХ није адекватно попуњен Србима и да се Србима суди по законима који имају строже одредбе на шта је реаговала и међународна заједница.

"Ако би неко могао да говори о дискриминацији у БиХ, онда су то, осим Хрвата, и Срби, и то од већинског народа - Бошњака и њихових политичких представника који покушавају да наметну стратегије за свеукупан развој", нагласио је Додик.