latinica  ћирилица
12/04/2018 |  19:23 ⇒ 13/04/2018 | 07:45 | Аутор: РТРС

Град Добој суочен са вишемилионском тужбом због поплаве

Град Добој суочен је с вишемилионском тужбом за накнаду штете због поплава из 2014. године. Иако Предузеће Саша трејд тражи 4,2 милиона КМ, Правобранилаштво сумња у висину штете и тражи ново финансијско вјештачење. Окружни привредни суд у Добоју то је прихватио.

Није спорно, каже правни заступник Града, да је привредник претрпио штету, али јесте висина те штете и да ли је Град одговоран за то. Спорно је и то што је попис уништене залихе робе утврђен на основу података тужитеља, а не на основу уредбе града о попису имовине, па су затражили ново вјештачење финансијске струке.

- Висина изгубљене добити је утврђена на основу доказа које је презентовао сам тужитељ. По нама, уколико су ти докази правно релевантни, вјештак је морао и од других субјеката да затражи податке о вриједности набавне и продајне цијене робе да би упоредио податке и да би се постигла вјеродостојност - каже Милкица Гарић, замјеник правобраниоца у Добоју

Поплава из 2014. уништила је залихе предузећа Саша трејд и начинила штету од око 800.000 КМ. Да се роба продала остварила би се добит око милион КМ, а увећано за период вјештачења од маја 2014. до фебруара 2018. тај износ би нарастао за око 2,3 милиона, што поткрепљује износ од 4,2 милиона КМ, колико тужилац потражује од града Добоја. Такве податке изнио је и вјештак финансијске струке, па су се тужиоци успротивили новом вјештачењу.

- Вјештак је у получасовном изношењу образложења јасно нагласио да се не ради о вишеструкој, већ о мултипликацији зарађене добити. Вјештачење је математичка анализа и опет ће то показати. Ми само губимо вријеме, јер ће се ово завршити за три-четири мјесеца са истим, можда чак и већим износом по град Добој - каже Богдан Голубовић, заступник предузећа Саша трејд.

Предузеће Саша трејд, које се бави прометом расвјетних тијела, тужило је град Добој два дана прије истека рока застаре и једини је привредник који је то учинио. У јавности је то пробудило сумњу о наводној спрези предузећа и појединаца из градске управе, који су нашли начин да дођу до милиона из градске касе. Правни заступници тог предузећа кажу да се ишло на вансудско поравнањ , али да им Град на то није одговорио.