latinica  ћирилица
13/04/2018 |  08:13 | Аутор: РТРС

У поноћ наступа предизборна тишина у Црној Гори

У Црној Гори вечерас у поноћ наступа изборна тишина уочи предсједничких избора који ће бити одржани у недјељу, 15. априла.

На предсједничким изборима учествује седам кандидата.

Први на листи биће кандидат Праве Црне Горе Марко Милачић, други Младен Бојанић, кандидат већине опозиције - Демократског фронта, Демократа, Социјалистичке народне партије и Грађанског покрета УРА.

Кандидат странке правде и помирења Хазбија Калач је на трећем мјесту, а слиједе Василије Миличковић, представник Групе бирача "Грађанска акција" и Партије пензионера, инвалида и реституције и Добрило Дедеић, представник Српске коалиције.

На шестом мјесту изборне листе је кандидат Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић, а на седмом кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић, којег подржавају странке владајуће црногорске коалције социјадемократе, странке Албанаца, Бошњака и муслимана.

Гласачко право у Црној Гори има 532.599 грађана. Грађани ће моћи гласати на 1.214 бирачких мјеста, која ће бити отворена од 7.00 до 20.00 часова.

Ово су седми предсједнички избори од увођења вишестраначког система у Црној Гори 1990. године.

Изборе прате и посматрачи Мисије ОЕБС-а, која је отворила за ту прилику и Канцелаарију у Подгорици са неколико сталних посматрача, а на дан избора ће доћи више од 100 посматрача који ће надгледати изборни процес у недјељу, 15. априла.

Праћење изборна у недјељу најавиле су и невладине организације из Црне Горе које ће имати своје посматраче на готово свим бирачким мјестима.

У протекле скоро три деценије предсједници Црне Горе су били Момир Булатовић у два мандата, Мило Ђукановић један мандат и Филип Вујановић, са једним мандатом у заједничкој држави и два мандата у независној Црној Гори.

Предсједничку функцију Вујановић завршава 20. маја, до када треба да буде инаугурисан нови предсједник. /крај/тб/мђ