latinica  ћирилица
13/04/2018 |  11:45 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

У Бањалуци Међународни стручни састанак Удружења хирурга Српске

Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић отворила је у Бањалуци 20. Међународни стручни састанак Удружења хирурга Српске.

Скупу присуствувују и предсједници удружења хирурга из свих бивших југословенских република и око 150 љекара из свих области.

Генерални покровитељ скупа је предсједник Српске Милорад Додик, а специјални гости су професори Бјорн Едвин и Јакоб Бергсланд из Краљевске болнице у Ослу, који су јуче у Клиници за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра Српске извели лапароскопску операцију јетре, која до сада није рађена на овим просторима.

Операција је успјешно изведена заједно са љекарима-хирурзима УКЦ РС с хирургом Озреном Кордићем на челу. Удружење хирурга Републике Српске постоји дванаест година и окупља хирурге и специјализанте хирургије Републике Српске.

Истичу да овај скуп има велики значај за развој хирургије, кроз едукацију и размјену искустава Република Српска прати најновије трендове у овој области.

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић истакла је да је Српска у посљедњих десет година уложила више од 600 милиона КМ у област здравства.

"Изграђене су болнице у Бијељини и Невесињу, а завршава се и реконструкција Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, те изградња модерног хируршког блока који би требало бити завршен крајем године", рекла је Голићева новинарима у Бањалуци прије почетка 20. Међународног стручног састанка предсједника удружења хирурга из свих бивших југословенских република.

Рано јутрос, у Градској управи, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је угостио представнике удружења хирурга из БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Словеније и Хрватске.