latinica  ћирилица
13/04/2018 |  12:43 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Диланова хотелска врата продата за 100.000 долара

Врата собе у њујоршком хотелу "Челзи" у којој је боравио амерички музичар Боб Дилан продата су на аукцији за 100.000 долара, пренијели су амерички медији.
Диланова хотелска врата - Фото: BBC
Диланова хотелска вратаФото: BBC

Медији наводе да су врата Диланове собе само једна од 50 врата хотела у који су годинама долазиле многе звијезде.

Врата собе коју су током једне афере користили пјевачи Џенис Џоплин и Леонард Коен, као и Џони Мичел, продата су за 85.000 долара.

Бивши станар зграде хотела Џим Џорџију спасао је врата током радова реновирања, који су започети 2011. године.

Хотел, који је изграђен током 1880-их, постао је дугорочно боравиште генерација пјевача, боема и писаца.

Писац Џек Керуак написао је свој класични роман "На путу" док је боравио у хотелу "Челзи" током педесетих година прошлог вијека, а врата његове собе су продата за 30.000 долара.

У хотелу су одсједали и писци Марк Твен и Том Вулф, а писац научне фантастике Артур Чарлс Кларк је у "Челзију" написао роман "2001: Одисеја у свемиру", који је касније послужио као основа за сценарио истоименог филма.

Најнепријатнији инцидент у хотелу догодио се 1978. године, када је басиста енглеског панк бенда "Секс пистолс" Сид Вишиз оптужен за убиство своје дјевојке Ненси Лоре Спанџен, чије је тијело, након што је на смрт избодена, пронађено у соби у којој су њих двоје одсјели. Вишиз је умро од прекомјерне дозе хероина прије него што је случај дошао на суд.

Друга врата која су била на аукцији била су на соби глумице Еди Сеџвик, гдје је Енди Ворхол снимио "Дјевојке Челзија", а продата су за 52.500 долара, док су врата собе Џимија Хендрикса продата за 13.000 долара, пренио је Би-Би-Си.

Врата собе у којој су биле чувена "краљица поп-музике" Мадона, глумица Изабела Роселини и режисерка Ширли Кларк продата су за 13.000 долара.

Зграда је 1966. године проглашена заштитним знаком града, а продата је групи инвеститора 2016. године.

Резервације соба су обустављене 2011. године, али мала група дугогодишњих станара и даље живи на вишим спратовима хотела, док у исто вријеме трају радови на реновирању зграде.