latinica  ћирилица
13/04/2018 |  13:45 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Човић: Мала вјероватноћа за договор о Изборном закону БиХ

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић сматра да је мала вјероватноћа да ће договор о измјенама Изборног закона БиХ бити постигнут до 7. маја, када се расписују Општи избори у БиХ.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић је да ће он, ипак, бити оптимиста до посљедњег тренутка и да ће бити на на располагању 24 сата уколико заиста има жеље и воље да се дође до компромиса.

Човић, који је и члан Предсједништва БиХ, рекао је да ће се до краја сљедеће седмице састати са амерички амбасадором у БиХ Морин Кормак како би разговарали о измјенама Изборног закона.

"Ја сам телефонски разговарао са амбасадором Кормак. Требало је јуче да буде одржан састанак, али нисмо успјели. Биће скоро. Ја ћу бити оптимистичан, јер ако не успијемо, сви смо губитници. Ставови се знају, питање је желимо ли компромис", рекао је Човић новинарима након сједнице Предсједништва ХДЗ БиХ у Мостару.

Он је навео да је остало мало времена за измјене Изборог закона, те да је прво потребно постићи договор, па све то онда ставити у парламентарну процедуру.

Човић је рекао да је само потребно испоштовати одлуке Уставног суда БиХ да би се промијенио Изборни закон.

Он је нагласио да је став Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ о измјенама Изборног закона да се измјенама мора постићи легитимно представљање Хрвата у Предсједништву БиХ и домовима народа.

Говорећи о преговорима у вези са изборима у Мостару, Човић је рекао да неће допустити да се од Мостара прави "град случај".

"Мостар неће бити изузетак у односу на неку другу локалну средину, ни град случај у будућности. Имамо одлуку Уставног суда. Све друге теме нису питања изборног законодавства", навео је Човић.

Коментаришући наступ политичких странака са хрватским предзнаком на предстојећим изборима, као и дјеловање других политичких субјеката, Човић је пожелио пуно среће онима који се желе организовати мимо ХНС-а.

"Зачуди ме колико неки своју кампању заснивају на критиковању онога што раде други, без предлагања конкретних идеја. Тиме ће само ојачати ХДЗ. На изборима ћемо имати стотињак политичких субјеката. Бар њих 25 ће се борити за гласове међу Хрватима", рекао је Човић.