latinica  ћирилица
13/04/2018 |  13:51 | Аутор: СРНА

Матарела трага за рјешењем политичког застоја

Предсједник Италије Серђо Матарела изјавио је да ће сачекати неколико дана како би пронашао начин на који ће ријешити политички застој у Италији, пренијели су италијански медији.
Италијански предсједник Серђо Матарела - Фото: AP
Италијански предсједник Серђо МатарелаФото: AP

Изјава италијанског предсједника услиједила је након што током посљедњих консултација о формирању Владе није постигнут никакав напредак.

"Сачекаћу неколико дана, а затим ћу да процијеним како да наставимо ка прекиду политичког застоја", рекао је предсједник Италије новинарима у Риму на крају дводневних преговора о формирању Владе послије избора који нису дали јасног побједника.

Покрет пет звијезда је освојио највише гласова на изборима који су одржани 4. марта, док је конзервативна коалиција мањих странака, предвођена Лигом екстремне деснице, освојила највише мјеста у парламенту. Ниједна страна није успјела да освоји апсолутну већину.

Преговори о формирању Владе нису дали резултате, јер Покрет пет звијезда жели да формира Владу са Лигом екстремне деснице, али одбија да се повеже са савезником Лиге, странком бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија "Напријед, Италијо".

Лига екстремне деснице одбија да прекине своје везе са Берлусконијевом странком, док Демократска партија инсистира да остане опозиција.

Матарела је нагласио да је Италији очајнички потребна функционална Влада, како би се суочила са низом проблема, укључујући спорове везане за међународну трговину и кризу у Сирији.