latinica  ћирилица
13/04/2018 |  14:21 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Успјешна Српска: Отпуштени радници Апотеке Семберија, упркос обећањима (ФОТО)

Одмах након ликвидације Јавне установе Апотека Семберија, девет радника добило је отказ, иако су имали чврсто обећање градоначелника да се то неће догодити, кажу у Покрету Успјешна Српска у Бијељини.

Из Покрета осуђују, првенствено, ликвидацију овог предузећа, чији је оснивач локална заједница, а затим и небригу о радницима. Из предузећа Вивамедик, стратешког партнера Града, који ће управљати апотеком у наредних 15 година, наводе да уговор није прекршен и да је све урађено у складу са законом.

Само три дана од доношења одлуке Скупштине града Бијељина о ликвидацији Апотеке Семберија, чак и прије њене правоснажности, девет радника апотеке добило је отказ. У Покрету Успјешна Српска страхују да је ово само почетак отпуштања радника Апотеке.

Одборник у Скупштини града Бијељина и предсједник ГО Успјешна Српска Љубиша Петровић каже да ће "за три мјесеца  бити још девет радника и тако у турнусима, људи су преварени".

Скупштинска већина је ликвидацију градске апотеке раније образложила наводном бригом о очувању радних мјеста.

Успјешна Српска

Стратешки партнер, који је 1. септембра прошле године преузео послове, објекте и раднике Апотеке на петнаест година обавезао се да ће задржати дјелатност, али не и на задржавање радника у истом периоду, каже Владимир Митић, власник  предузећа Вивамедик, које се и иначе бави апотекарском дјелатношћу.

Иако се апотекарска дјелатност показала као веома профитабилна, Апотека Семберија, која је радила на најбољим локацијама у граду, већ низ година послује са губицима који су достигли пет милиона марака. Упркос противљену опозиције у градском парламенту која је тражила да се одговорни казне, а дјелатност јавне установе задржи, Скупштина града је донијела одлуку о својеврсној привременој приватизацији апотеке.

Покрет Успјешна Српска тражи хитну ванредну сједницу градске Скупштине на тему нефункционисања хигијеничарске службе у Граду Бијељина, те појаве тровања паса у ширем и ужем центру Бијељине.

"У нашем граду већ неколико мјесеци не функционише хигијеничарска служба те је популација паса луталица достигла критичну бројку, постоји оправдана бојазан да ће у наредном периоду доћи до угрожавања безбједности свих нас, а нарочито наше дјецe", рекао је на конференцији за новинаре у Бијељини др ветеринарске медицине Славиша Цацановић.

Он је затражио да се на наредној сједници Скупштине позову сви релевантни субјекти који ће дати процјену бројности популације паса и понудити рјешење за ову непријатну ситуацију. Цацановић је, с друге стране, похвалио похвалио Градску инспекцију на челу са начелником инспекције и Ветеринарску инспекцију која је препознала озбиљност и опасност ове појаве и која је реаговала тако што ће у наредном периоду све сумњиве радње додатно испитати.