latinica  ћирилица
13/04/2018 |  15:30 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Оперативно 300.000 КМ за изразито неразвијене и неразвијене општине у Српској

Од данас су оперативна додатна средства од 300.000 КМ, за изразито неразвијене и неразвијене општине у Српској. На сједници Савеза општина и градова у Бањи Врућици министарка управе и локалне самоуоправе, Лејла Решић, обавијестила је представнике локалних заједница на који начин могу приступити одобреним средствима.

Иницијатива о издвајању додатних 300.000 КМ из буџета Владе добила је подршку Народне скупштине.

Правилник о додјели средстава је ступио на снагу и комисије су спремне да приме пројекте из ових локалних заједница.

"Искористићу прилику да анимирам све изразито неразвијене и неразвијене локалне заједнице да контактирају министарство управе и добију инструкцију на који начин могу проступити овим средствима која су од данас, понављам, и оперативна", рекла је Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе у Влади Српске.

Од 64 чланице Савеза општина и градова, њих 33 припадају групи неразвијених и изразито неразвијених локалних заједница.

Због тога ће свака додатна средства бити од велике користи.

"Наравно да ће средства много значити неразвијеним општинама, поготово мојој општини која је 20 година била на маргини. Надам се да ће ова средства бити намјенски уложена како би становништво побољшало свој живот у нашој локалној заједници", истакла је Милка Иванковић, начелница општине Источни Дрвар.

"Ми ћемо ове године покушати да дођемо до модела који би мало поправио коеицијенте, а прије свега поправио односе према овим општинама. Али, идеално би било рјешење уколико би у партнерству са Владом Републике Српске дошли до већег износа и тај износ би био од 5 до 10 милиона КМ и задовољило би све", наглашава Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Српске.

Анализа стања у инспекцијама на свим нивоима власти у Српској показала је да инспекције поступају по истом закону, али послују другачије. Овај проблем се мора ријешити у сарадњи са грађанима, привредницима, локалним заједницама и републичким институцијама, поручила је ресорна министарка током сједнице Савеза.