latinica  ћирилица
13/04/2018 |  18:03 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Вучић: Преговори се не могу завршити, а да Србија не осигура своје интересе

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се Србија никада неће, када је ријеч о Косову и Метохији, сагласити са рјешењем које би значило да она губи све, као ни са тиме да се преговори са Приштином заврше тако да Београд не осигура своје интересе.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"То неће прихватити ни српско руководство, ни народ", поручио је Вучић у интервјуу за руску телевизију Русија 24.

На питање зашто је након инцидента са директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марком Ђурићем назвао самопроглашено Косово терористичком виртуелном државом, Вучић је рекао да је једина идеја албанске стране да заузме сјевер Косова и да их у томе не занима "ни бриселски споразум, па чак ни мишљење њихових западних покровитеља", јавио је Спутњик.

Он је навео да вјерује да Приштина недавну акцију на сјеверу Космета није спровела сама, већ уз одређену подршку са стране и да је вицепремијер самопроглашеног Косова више пута рекао да Приштина све што ради, чини уз подршку западног новца.

Вучић је истакао да ће Србија наставити сама да се бори за своја права јер, како каже, не може добити подршку западних земаља, посебно не САД за своју позицију.

"Запад је био гарант тог договора. Налазимо се у тешкој ситуацији од 2008. године, када су неке земље признале једнострано проглашену независност Косова. Када, на пример, разговарате са Американцима, они уопште не желе да слушају о постизању некаквог компромиса, они само желе да ми све прихватимо, поновимо кораке које су они већ учинили", нагласио је Вучић.

Предсједник Србије каже да ова земља није увела санкције Русији и да их неће увести, да жели сарадњу са Русијом, прије свега у области економије.

"Не желимо да нас спаја само историја, већ и да имамо заједничку будућност. Са Русијом желимо најбоље односе", рекао је Вучић.

Поводом најаве предсједника САД Доналда Трампа да ће казнити оне земље које се нису придружиле санкцијама Русији, Вучић је навео да се нада да до тога неће доћи и да ће превладати здрав разум.

"Србија је издржала и теже ствари", истакао је Вучић.

Говорећи о европском путу Србије, он је нагласио да за Београд постоји посебно поглавље - 35 и да од њега све зависи, односно да ли ће постићи компромис /са Приштином/ или не.

"Ја се надам да хоћемо, иако сад нисмо близу томе, али то што се ја надам не мора ништа да значи", закључио је предсједник Србије.