latinica  ћирилица
13/04/2018 |  19:08 ⇒ 22:05 | Аутор: СРНА

Обиљежено 20 година рада Удружења Словенаца Српске

У Културном центру "Бански двор" вечерас је одржана свечаност поводом 20 година постојања и рада Удружења Словенаца Републике Српске "Триглав" Бањалука.
Бански двор:  20 година постојања и рада Удружења Словенаца Републике Српске "Триглав" Бањалука - Фото: СРНА
Бански двор: 20 година постојања и рада Удружења Словенаца Републике Српске "Триглав" БањалукаФото: СРНА

Потпредсједник Удружења Наташа Кајмаковић рекла је Срни да републичке и градске власти подржавају словеначку мањину у Бањалуци и Српској.

"Презадовољни смо и подршком министарстава просвјете и културе и породице, омладине и спорта Српске, Градске управе Бањалука и других институција и организација", истакла је Кајмаковићева и додала да само у Бањалуци живи 900 Словенаца.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић нагласио је да су националне мањине велико богатство Српске, те да ресорно министарство има добре односе са републичким Савезом националних мањина.

"Добре односе имамо и са представницима словеначке мањине, који редовно учествују на конкурсима за пројекте у области културног стваралаштва. Ми све мањине помажемо према могућностима и ове године је за наведене потребе намијењено 40.000 КМ", каже Малешевић.

У оквиру културно-умјетничког програма на свечаности су наступили Мјешовити хор "Даворин Јенко", фолклорна група Удружења "Триглав", пијанисти и вокални солисти из Словеније.

На приредби је приказана документарна емисија "Триглав Бањалука 20 година", аутора Душана Томажича и Сандија Коларича из Марибора, а вриједним члановима удружења и организацијама с којима "Триглав" сарађује уручене су захвалнице.

Свечаности су присуствовали министар у Влади Словеније за питања дијаспоре Горазд Жмавц, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, представници Амбасаде Словеније у БиХ и Конзулата те земље у Бањалуци, Савеза националних мањина Српске, Удружења "Триглав" и многе званице из јавног и друштвеног живота Српске и Бањалуке.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је раније, након пријема за делегацију "Триглава", да град на различите начине подржава рад републичког Савеза националних мањина и удружења мањина, међу којима је и словеначко.

Он је нагласио да Бањалука сарађује и са многим институцијама, локалним заједницама и привредним субјектима Словеније, те да су туристи из Словеније први или други по присуству у граду на Врбасу.

Удружење Словенаца Републике Српске "Триглав" регистровано је 1998. године као невладина, непрофитабилна организација с циљем окупљања Словенаца и њихових потомака који живе на подручју Бањалуке и околине.