latinica  ћирилица
14/04/2018 |  10:08 ⇒ 23:11 | Аутор: РТРС

САД, В. БРИТАНИЈА И ФРАНЦУСКА НАПАЛЕ СИРИЈУ - Путин: Прекршена Повеља УН; СБ УН одбацио руску резолуцију

Током ноћи САД, Велика Британија и Француска спровеле ваздушне нападе на циљеве у Сирији. У Дамаску дејствовала противваздушна одбрана. Пентагон саопштава да су погођене три локације које имају везе са производњом хемијског оружја. САД и њени савезници погодили цивилне и војне објекте у Сирији, кршећи Повељу УН и међународно право, изјавио Владимир Путин, предсједник Русије.

По објектима војне и цивилне инфраструктуре у Сирији испаљено је више од 100 крстарећих и ракета "ваздух-земља".

-----ИЗ ЧАСА У ЧАС-------------------------------

19.40 У Савјету безбједности УН није усвојен нацрт руске резолуције, којом је тражена осуда агресије на Сирију коју су извршили САД и њихови савезници кршећи међународно право и Повељу УН.

Нацрт резолуције подржале су Русија, Кина и Боливија, осам земаља било је против, а четири уздржане.

За усвајање резолуције било је неопходно јевет гласова и ниједан вето сталних чланица Савјета безбједности УН.

19.00 Америка, Француска и Британија су представницима НАТО навели да су њихови координисани напади на циљеве сиријских власти били крајња опција покренута с циљем да се зауставе нови хемијски напади, рекао је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Представници САД, Француске и Британије обавјестили су амбасадоре НАТО на ванредној сједници у сједишту Алијансе о ваздушним ударима у Сирији и добили подршку осталих 26 чланица.

17.30 Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да такозвани докази западних држава о наводној употреби хемијског наоружања у Сирији изгледају смијешно стручњацима.

"Према њиховом мишљењу у Думи постоје `неоспорне чињенице` како би оправдали извршене нападе. Ништа није дато сем помињања медијских извјештаја, друштвених мрежа и видео снимака који изгледају смјешно стручњацима", рекао је Лавров на састанку Скупштине савјета за инострану и одбрамбену политику.

16.50 Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поздравио је данас војне ударе западних држава против режима сиријског предсједника Башара ал Асада као "адекватне за нехумане нападе Дамаска".

"Сматрамо да је ова операција адекватна. Режим је увидио да напади које је вршио у протеклих неколико дана на дисиденте неће проћи без одговора", рекао је Ердоган на састанку његове партије Правде и развоја у Истанбулу.

16:31 Пентагон је саопштио данас да ниједна ракета, од 105, колико су лансирале САД, Француска и Велика Британија није оборена изнад Сирије.

16:16 Сирија ће данашњи дан прослављати због чињенице да је оборила већину пројектила коју је испалила Америка и њени савезници, рекао је данас сиријски премијер Имад Хамис на састанку са делегацијом руске Думе.

Према подацима руског Министарства одбране, сиријска противракетна одбрана пресрела је 71 од 103 ракете које су испалиле САД и њихови савезници.

15:40 Одобрењем ваздушних напада на Сирију, амерички предсједник Доналд Трамп је употријебио и више оружане моћи у односу на слични напад који се догодио прошле године, али је очито да је ова интервенција планирана да буде уздржана и прорачуната да не изазове реакцију Русије и Ирана, пише "Њујорк тајмс".

15:37 Савјет безбејдности Уједињених нација састаће се данас у 17 часова по средњеевропском времену на захтев Русије, преноси Ројтерс.

15:18 Пентагон објавио први снимак напада.

 14:37 Предсједник САД Доналд Трамп на Твитеру похвалио је ноћашње нападе на Сирију.

14:22 Сиријска државна телевизија је саопштила да јединице сиријске полиције улазе у Думу, место наводног хемијског напада и посљедње упориште побуњеника у Источној Гути.

13:46 Инспектори из Организације за забрану хемијског наоружања  покушаће данас да дођу до локације на којој је извршен наводни хемијски напад у граду Думи, само неколико часова након што су западне земље покренуле ваздушне ударе на Сирију.

"Мисија ОПЦВ наставиће своје распоређење у Сирији како би биле установљене чињенице о наводима о употреби хемијског оружја у Думи", наводи се у саопштењу ОПЦВ.

13:23 Организација договора о колективној безбједности на иницијативу Русије сазива хитан састанак савјета у вези са нападом западне коалиције на Сирију, саопштила је прес-служба ове организације.

13:10 Објављен је први снимак научно-истраживачког центра Барзех у Сирији након напада западних сила на Сирију.

12:36 Кипар се дистанцирао од ваздушних напада Британије на сиријске циљеве, саопштивши да није унапријед био обавијештен о акцији изведеној из британске ваздухопловне базе на том медитеранском острву, нити је био умијешан у напад.

12:31 Бомбардовање Сирије од стране САД, Велике Британије и Француске још више је ујединило сиријски народ када је ријеч о борби против тероризма, изјавио је сиријски предсједник Башар ел Асад.

Асад је то изјавио у телефонском разговору са предсједником Ирана Хасаном Роханијем.

12:33 Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да је тренутна ескалација ситуације око Сирије деструктивна за цјелокупан систем међународних односа и да ће историја поставити ствари на своје мјесто "као што је већ установљено да је Вашингтон одговоран за масакр у Југославији, Ираку и Либији".

"Историја ће у овом случају пресудити баш као што је то учинила у случају Југославије, у којој је Вашингтон био одговоран за велике масакре", рекао је руски предсједник.

12:31 Циљеви међународних удара на Сирију су испуњени и у овој фази нису планирани нови напади, казао је француски министар спољних послова Жан-Ив Ле Дријан. Он је додао да би сиријска влада требало да зна да би и нови удари могли бити у плану уколико Дамаск поново пређе "црвену линију", односно употреби хемијско оружје.

"Велики дио сиријског арсенала хемијског оружја је уништен", рекао је Ле Дријан француској телевизији БФМ.

Испаљивање ракете типа томахавк (Фото: Пентагон)

12:30 Предсједник Сирије Башар ел Асад је рекао да је напад предвођен САД услиједио након што је Запад схватио да је изгубио контролу и кредибилитет у конфликту. 

12:28 Америка, Француска и Велика Британија информисаће данас представнике НАТО о њиховим координисаним нападима на циљеве у Сирији, изјавио је данас неименовани званичник Алијансе.

Према његовим ријечима, састанак 29 амбасадора НАТО почеће током поподнева.

12:16 Хуа Чуњинг, портпаролка Министарства спољних послова Кине, навела је да се Кина снажно противи употреби силе у међународним односима и да било каква војна акција која заобилази Савјет безбједности УН представља кршење принципа и основних норми међународног права.

12:05 Одлука западне коалиције да нападне Сирију донијета је на основу информација из медија и са друштвених мрежа, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова. Како је рекла, медији могу да сносе одређену одговорност по питању истинитости одређених информација, али говорити о истинитости материјала са друштвених мрежа нема никаквог смисла.

12:00 Важније је сада да се спријечи даља ескалација. Позивам одговорне актере да хитно реагују. Сирија је већ довољно патила, казао је Себастијан Курц, аустријски канцелар.

11:52 Британска премијерка Тереза Меј изјавила је да је због потребе за брзим реаговањем и заштите "оперативне безбједности", одлучила да се Британија придружи ваздушним нападима на Сирију, без претходног гласања у парламенту.

11:45 Предсједник Европског савета Доналд Туск поручио је неколико сати након што су САД, Британија и Француска извеле ваздушне ударе на постројења сиријске владе, да ће "Европска унија бити са својим савезницима на страни правде".

11:44 Министар одбране САД Џејмс Матис је рекао да нема извештаја о америчким губицима у нападу на Сирију, који је описао као жесток, али пажљиво ограничен. Пентагон је саопштио да је циљ напада било "срце" Асадових програма за развој и производњу хемијског оружја.

11.40 Сиријски ПВО оборио 71 од 103 крстареће ракете, изјавио је генерал-пуковник руске војске Сергеј Рудској. Наводи да су сиријски војни објекти претрпјели само мању штету. Русија би могла да размотри снабдјевање Сирије и других земаља ракетним системима С-300, рекао је Рудској.

11:32 Америчке снаге нису користиле базу Инџирлик за покретање ваздушних удара на Сирију, изјавио је замјеник турског премијера Бењкир Боздаг. "Окончање притиска и проналазак политичког рјешења је обавезно у Сирији", нагласио је Боздаг.

11:30 Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да Берлин подржава ваздушне ударе на Сирију, које су током ноћи извршиле САД, Француска и Британија, као "неопходну и адекватну" акцију ради упозорења Дамаску да више не користи хемијско оружје.

"Подржавамо чињеницу да су наши амерички, британски и француски савезници преузели одговорност на овај начин као сталне чланице Савјета безбједности УН", истакла је Меркелова.

Испаљивање ракете (Фото: Пентагон)

11:04 "Варварски напад Сједињених Држава, Велике Британије и Француске неће утицати на сиријску одлучност да се бори против терориста" саопштило Министарство иностраних послова Сирије.

"Сиријска Арапска Република у најснажнијем смислу осуђује бруталну америчко-британско-француску агресију, која представља флагрантно кршење међународног права, начела и сврхе Повеље УН", наводи се у саопштењу

11:02 Француска је закључила на основу резултата техничке анализе отворених извора и "поузданих обавјештајних података" да су хемијски напад у Думи 7. априла извршиле снаге сиријских власти, наводи се у извјештају са којег је скинута ознака повјерљиво.

Извјештај је објављен након координисаних удара Велике Британије, Француске и САД током ноћи на циљеве у Сирији.

10:34 Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи саопштио је да подржава нападе САД, Велике Британије и Француске против "нехуманог Асадовог режима".

10:17 Све више демонстраната окупиља се на Тргу Умајадског у Дамаску желећи да се уједине против ваздушних напада  на Сирију, које предводи САД.

10.15 – Предсједник Србије Александар Вучић је навео да напад на Сирију представља болно подсјећање на период кроз који су прошли. "Ми смо мала земља, не треба да се мијешамо", рекао је Вучић.

10:12 Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг подржао је војну акцију САД, Велике Британије и Француске против сиријског режима, оцеијнивши да ће она смањити способност за даље нападе хемијским оружјем на сиријски народ.

10:02 Премијерка Британије Тереза Меј рекла је да је наредила британској војсци напад на складиште хемијског наоружања у Сирији, како би ослабила капацитете режима Башара Ал-Асада за напад хемијским наоружањем, преносе британски медији. Меј је навела да се ракетни удари изводе тако да на минимум буду сведени било какви цивилни губици и да то није покушај промјене сиријске владе, јавио је Ројтерс.

9:54 САД и њени савезници погодили цивилне и војне објекте у Сирији, кршећи Повељу УН и међународно право, рекао је руски предсједник Владимир Путин, реагујући на америчко-француско-британску интервенцију у Сирији.

09:50 Сиријска војска саопштава да нико није погинуо у ваздушним ударима и да је причињена материјална штета.

9:47 Сиријски предсједник Башар ал-Асад снимљен је јутрос како долази на посао, након што су снаге САД, Француске и Велике Британије извеле ваздушне нападе у Дамаску и Хомсу.

9:15 Нападе на Сирију сам наредио јер су десетине мушкараца, жена и дјеце "масакрирани хемијским оружјем за шта је несумњиво одговорна сиријска влада", рекао је француски предсједник Емануел Макрон, истакавши да је "пређена црвена линија коју је Француска поставила у мају 2017. године".

9:10 Више стотина Сиријаца изашло је на тргове у Дамаску у знак протеста због ракетних напада САД, Велике Британије и Француске. Државна телевизија емитује снимак уживо са трга, на којем се види велики број цивила измешаних са униформисаним мушкарцима, а међу окупљенима су и један глумац, посланици и друге јавне личности.

-------------------------------------------------------

Како се наводи, ракете су испаљиване из америчких бродова који су позиционирани у Црвеном мору, затим су ваздушне нападе наносили и тактичка авијација која је лоцирана на Средоземном мору, а бомбе су бацали и бомбардери Б-1Б који су полетејли из региона Танфа, гдје је лоцирана америчка база у Сирији.

Руски војни ресор истиче и да је сиријски ПВО био у приправности тако да је великиј број ракета оборен.

Сиријска војска је користила ПВО системе С-125, С-200, Бук и Квадрат који су произведени прије више од 30 година у Совјетском Савезу.

Русија није користила сопствене противваздушне снаге приликом одбране сиријских циљева од напада САД и њених савезника, додаје руско Министарство.

Више стотина Сиријаца изашло је на тргове у Дамаску у знак протеста због ракетних напада САД, Велике Британије и Француске.

Непосредно након напада, више стотина мјештана почело је да се окупља на тргу Омајад у Дамаску. Велики број њих носио је сиријске, руске и иранске заставе.

Војни удар у Сирији захтијева жесток одговор Русије и читаве међународне заједнице, сматра шеф Комитета Савјета Федерације за одбрану и безбједност Виктор Бондарјов.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја позвао је САД, Француску и Велику Британију да не доводе свијет на опасну ивицу и да траже миран излаз из ситуације у Сирији.