latinica  ћирилица
14/04/2018 |  10:22 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Путин: Русија најоштрије осуђује напад, понавља се Југославија

САД и њихови савезници напали су војне и цивилне објекте у Сирије кршећи повељу УН и међународно право, без санкција Савјета безбједности, изјавио је руски предсједник Владимир Путин. Путин је изјавио је да је тренутна ескалација ситуације око Сирије деструктивна за цјелокупан систем међународних односа и да ће историја поставити ствари на своје мјесто "као што је већ установљено да је Вашингтон одговоран за масакр у Југославији, Ираку и Либији".
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Григориј Сисојев) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Григориј Сисојев)

"Русија најоштрије осуђује напад на Сирију, у земљи у којој руски војници помажу властима да се изборе са тероризмом", истакао је.

Он је додао и да ће Русија сазвати хитну сејдницу Савета безбједности УН како би се размотрило агресивно понашање САД и њихових савезника у Сирији.

Путин је рекао и да агресија на Сирију додатно компликује већ тешку хуманитарну ситуацију у земљи, као и да иницира нови талас миграната.

Руски предсједник је нагласио и да Вашингтон својим акцијама подстиче тероризам и доноси страдања грађанима Сирије.

"Група западних земаља је на најциничнији начин занемарила чињеницу да су стручњаци Међународне организације за хемијско оружје и покренула војну операцију прије званичних резултата истраге", закључио је Путин.

Он је додао да ће Русија сазвати хитну сједницу Савјета безбједности УН како би се размотрило агресивно понашање САД и њихових савезника у Сирији.

"Историја ће у овом случају пресудити баш као што је то учинила у случају Југославије, у којој је Вашингтон био одговоран за велике масакре", рекао је руски предсједник.

Путин је рекао да агресија на Сирију додатно компликује већ тешку хуманитарну ситуацију у земљи, као и да иницира нови талас миграната.

Руски предсједник је нагласио да Вашингтон својим акцијама подстиче тероризам и доноси страдања грађанима Сирије.

Извро: Спутњик, СРНА