latinica  ћирилица
14/04/2018 |  15:53 ⇒ 15/04/2018 | 12:18 | Аутор: РТРС

Цвијановићева и Богданић са представницима дијаспоре у Вићенци (ФОТО)

У оквиру посјете дијаспори у Италији, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић посјетили су српске школе "Свети Сава" у Вићенци и Скиу, у којима наставу похађају дјеца поријеклом из Републике Српске и Србије.


Она је рекла да је данас руководиоцима ових школа обећано да ће се водити рачуна о томе да имају уредно снабдијевање свим уџбеницима и материјалима неопходним за организовање наставе. Цвијановићева је рекла и да је дато обећање да ће ове школе бити обезбијеђене свим потребним дидактичким материјалима.

"Видјела сам велику посвећеност наставног кадра овдје који ради са нашом дјецом, организује часове током викенда како би осталим данима могли редовно да иду у италијанске школе", рекла је Цвијановићева у телефонској изјави Срни.

Предсједница Владе Жељка Цвијановић у Вићенци

Предсједница Цвијановић је овом приликом нагласила важност очувања традиције, језика и културног идентитета у оквиру наше заједнице која живи ван граница отаџбине, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске.

Цвијановићева је нагласила да је српска заједница окупљена око Цркве, а да их заједно држе и различити догађаји.

Она је напоменула да је синоћ имала радни састанак са педесетак људи који воде различита удружења на којем је било ријечи о томе да ли је Република Српска сигурна и шта сви заједно могу да ураде да буде заштићена.

"Разговарали смо о томе како се крећемо у економском смислу, каква је то уставна позиција, на који начин се носимо са одређеним изазовима. Важно је знати да су они узданица за све наше политике које проводимо у Републици Српској", рекла је Цвијановићева.

 

Она је изразила захвалност за пожртвованост и све оно што ти људи показују према Републици Српској, без обзира што су своје животе организовали негдје другдје.

Цвијановићева је напоменула да је била одушевљена када је чула коментаре колико су ти људи били поносни ове године када су видјели свечани дефиле полиције поводом Дана Републике.

"Велика је прилика да се разговара о томе колико је важно за Републику Српску да држи контакт са свим својим грађанима без обзира гдје живе данас у свијету. То је је увијек порука коју упутим нашим људима и често се с њима срећем гдје год долазим у иностранство", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да никада није дошла у посјету, а да то није искористила да обиђе свештенство и људе окупљене у различитим удружењима, клубовима и са њима разговара о ономе што је важно и за њих и за Републику Српску.

Предсједница Владе Републике Српске и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске посјетили су и Српску православну црквену општину Свети апостол Лука у Вићенци.

Том приликом премијерка Цвијановић уручила је свештенику православне црквене општине Плакету Владе Републике Српске, као признање за очување идентитета и јачање веза наше заједнице у овом дијелу Италије са Републиком Српском.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић током боравка у Италији присуствовали су Сабору народне умјетности "Свилен конац", који традиционално организује Српска културна заједница Арзињано.