latinica  ћирилица
14/04/2018 |  18:05 | Аутор: СРНА

Лавров: Скипаљеви отровани нервним агенсом произведеним у западним лабораторијама

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је данас да је, према анализама лабораторије у Швајцарској, највјероватнији узрок тровања бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије нервни агенс под називом "бе-зе" произведен у западним лабораторијама.
Сергеј Лавров - Фото: ТАНЈУГ
Сергеј ЛавровФото: ТАНЈУГ

Лавров је истакао да је Москва добила повјерљиву информацију од лабораторије у Шпицу у Швајцарској у којој је урађена анализа узорака узетих са локације у Солсберију у Енглеској гдје су 4. марта отровани Скрипаљеви.

Према његовим ријечима, овај отров никад није произведен у Русији, већ је у служби у САД, Британији и других чланица НАТО.

Он је подсјетио да је анализа обављена на захтјев Организације за забрану хемијског оружја /ОПЦВ/.

Лавров је истакао да је Лондон одбио да одговори на више десетина "веома одређених" питања које је поставила Москва о случају "Скрипаљ", те да обезбиједи било какав значајан доказ.

"Умјесто тога, Британија оптужује Русију да није одговорила на њихова питања. Лондон нам није ни поставио никаква питања, већ жели признање да је Москва одговорна за испоруку хемијског агенса Британији", додаје Лавров.

У извјештају ОПЦВ потврђени су британски резултати истраге да су Скрипаљеви отровани војним нервним агенсом, али се не наводи ко је одговоран.

Британија је оптужила Русију да је одговорна за тровање Скрипаљевих, али Москва негира оптужбе.