latinica  ћирилица
14/04/2018 |  18:28 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Дјеца с Космета код предсједника Вучића

Више од 40 ученика из Косовског Поморавља, током посјете Београду обишло је зграду Предсједништва Србије. Имали су прилику и за кратак сусрет са предсједником Александром Вучићем, а пријему је присуствовао и предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов.

 Уз вођство генералног секретара предсједника Србије Николе Селаковића, најбољи основци из Косовске Каменице, Kосовске Витине и Гњилана разгледали су зграду на Андрићевом венцу, а у сали за прес–конференције сачекало их је изненађење – добродошлицу им је пожелио предсједник Србије Александар Вучић, поручивши им да се боре, уче, буду вриједни и да ће Србија увијек бити уз свој народ на КиМ.

-Вас, ваше учитеље, ваше наставнике само молим да једнаком љубављу наставите да опстајете на својим огњиштима и да ту љубав не скривате и да је показујете према својој отаџбини Србији - поручио је Вучић.

Генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић каже да су дјеца главни разлог борбе за Косово и Метохију, мир и стабилност, а један од најтежих задатака је како их мотивисати и обезбједити услове да остану да живе на Космету.

-Они су смисао и постојања и рада и дјеловања, они су и смисао наше дипломатске , политичке и сваке друге борбе - нагласио је Селаковић.

Неки од ових малишана током јуна боравиће у Републици Српској у оквиру пројекта који реализује Одбор за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске.

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов уручио је предсједнику Вучићу књигу "Историја Републике Српске" и позвао га да присуствује свечаном дочеку дјеце са Космета у Андрићграду 16. јуна.

-У јуну долази 863 дјеце са читавог Косова и Метохије, гдје је обухваћено око 50 српских школа, са 18 аутобуса, у пратњи 72 професора и наставника. Они ће  бти смјештени у 19 градова Републике Српске - каже Арлов.

Арлов истиче да је у оквиру овог пројекта Српску протеклих година посјетило више од 3.500 српске дјеце с Космета, и да овај пројекат прихватају и подржавају највише институције Републике Српске и Канцеларија за Косово и Метохију.