latinica  ћирилица
15/04/2018 |  08:04 ⇒ 16/04/2018 | 07:32 | Аутор: СРНА

ДПС прогласио побједу Мила Ђукановића

Демократска партија социјалиста  прогласила је побједу Мила Ђукановића на данашњим предсједничким изборима у Црној Гори.

Посланик те партије Милош Николић рекао је да на основу 80 одсто обрађеног узорка Ђукановић има више од 54 одсто гласова.

Он је оцијенио да је ријеч о "великој и историјској побједи у кампањи у којој је Ђукановић био сам против свих".

---------------------------------------

Кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић освојио је 54,9 одсто гласова на предсједничким изборима, прелиминарни су резултати Центра за демократску транзицију  на основу 75 одсто обрађеног бирачког тијела.
Према тим подацима, кандидат већег дијела опозиције Младен Бојанић освојио је 32,8 одсто, а канидат Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић 7,9 одсто.

Кандидат Марко Милачић добио је подршку 2,5 одсто гласача, Хазбија Калач 1,1, а Василије Миличковић и Добрило Дедеић по 0,4 одсто.

Према подацима ЦДТ-а, на изборима је гласало 64 одсто бирача.

Из Државне изборне комисије /ДИК/, која је разматрала на ванредној сједници приговор Бојанића, оцијенила је да је приговор преурањен јер је прво морао бити поднесен општинским изборним комисијама.

Према подацима Државне изборне комисије на основу обрађеног 13,63 одсто бирачког тијела, Ђукановић је освојио 57,27 одсто гласова, а Бојанић 32,21 одсто.

Из ДИК-а су саопштили да је до 19.30 часова на бирачка мјеста изашло укупно 327.865 бирача или 61,56 одсто.

Бирачка мјеста су затворена у 20.00 часова, а право гласа имало је 532.599 грађана.

-----------------------------------------

Према прелиминарним подацима са 84,5 одсто обрађених података, кандидат ДПС-а Мило Ђукановић освојио је 53,7 одсто, а Младен Бојанић 33,7 одсто гласова.

Према прелиминарним подацима Центра за мониторинг и истраживање на 60,2 обрађених података, Ђукановић има 53,5 одсто подршке грађана, а кандидат већег дијела опозиције Младен Бојанић 34,1 одсто.

Кандидат СДП-а Драгиња Вуксановић има подршку од 7,9 одсто, кандидат Праве Црне Горе Марко Милачић 2,8 одсто, а кандидат Странке правде и помирења Хазбија Калач 0,7 одсто.

Кандидати Василије Миличковић и Добрило Дедеић имају подршку од по 0,4 односно грађана.

Према подацима Државне изборне комисије са обрађених 5,12 одсто података, Ђукановић је освојио 57,4 одсто гласова, а Бојанић 32,1 одсто.

Државна изборна комисја је одбацила приговор Бојанића.

---------------------------------------

Према прелиминарним подацима ЦЕМИ-ја, на 55,6 одсто обрађених података, кандидат ДПС-а Мило Ђукановић има 53,6 одсто подршке грађана, а кандидат већег дела опозиције Младен Бојанић 34 одсто.

Кандидаткиња СДП-а, Драгиња Вуксановић, има подршку од 7,9 одсто.

--------------------------------------

Према прелиминарним подацима са око 47 одсто обрађених података, кандидат ДПС-а Мило Ђукановић освојио је 53,8 одсто гласова, а Младен Бојанић 34,1 одсто.

-------------------------------------

Према прелиминарним подацима ЦЕМИ-ја, на 15 одсто обрађених података, кандидат ДПС-а Мило Ђукановић има 55,1 одсто подршке грађана, а Младен Бојанић 35,5 одсто.

-----------------------------------

Никола Јовановић из штаба Младена Бојанића је рекао да је дата препорука да се не потписују записници на бирачким мјестима на којима је, према њиховим наводима, кршен закон и гдје је било изборних злоупотреба. Јовановић је открио и да су подниели више приговора у току дана. Он је објаснио да је приговор одбијен због преурањености захтјева.

----------------------------------

Бирачка мјеста на предсједничким изборима у Црној Гори, на којима је право гласа имало 532.599 грађана, вечерас су затворена.

Државна изборна комисија најавила је конференцију за новинаре за 21.00 час када ће саопштити податке о изборном дану, броју бирача који су изашли на гласачка мјеста, као и о приговору који је уложио предсједнички кандидат Младен Бојанић. Према подацима невладиних организација које прате изборе, сат времене од затварања биралишта бирачко право искористило је око 60 одсто грађана.

-----------------------------------

Представник ДИК-а Мерсудин Даутовић рекао је на конференцији за новинаре да изборни процес протиче у складу са законом и у демократској атмосфери и нису забиљежени проблеми.

Даутовић је рекао да је на два биралишта у Рожајама дошла електрична енергија па се идентификација гласача врши електронски, а на једном се још због недостатка струје идентификација врши визуелно.

"На једном бирачком мјесту у Будви изборни процес је каснио мање од сат времена, па на том бирачком мјесту неће бити продужено гласање", рекао је Даутовић новинарима.

У Црној Гори су у 7.00 часова отворена бирачка мјеста за избор предсједника државе, а грађани ће моћи да гласају до 20.00 часова.

Гласачко право у Црној Гори има 532.599 грађана, који гласају на 1.214 бирачких мјеста.

Грађани ће бирати једног од седам кандидата на гласачком листићу.

Први на листи биће кандидат Праве Црне Горе Марко Милачић, други Младен Бојанић, кандидат већине опозиције - Демократског фронта, Демократа, Социјалистичке народне партије и Грађанског покрета УРА.

Кандидат странке правде и помирења Хазбија Калач је на трећем мјесту, а слиједе Василије Миличковић, представник Групе бирача "Грађанска акција" и Партије пензионера, инвалида и реституције и Добрило Дедеић, представник Српске коалиције.

На шестом мјесту изборне листе је кандидат Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић, а на седмом кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић, којег подржавају странке владајуће црногорске коалције социјадемократе, странке Албанаца, Бошњака и муслимана.

Државна изборна комисија издала је 2.015 акредитација за посматрање избора, од којих су 1.682 домаћи, а 333 страни посматрачи.

Праћење изборна најавиле су и невладине организације из Црне Горе које ће имати своје посматраче на готово свим бирачким мјестима.

Изборе ће пратити 30 медијских кућа, 134 представника медија, од којих је 99 домаћих, а 35 страних.

У протекле скоро три деценије предсједници Црне Горе су били Момир Булатовић у два мандата, Мило Ђукановић један мандат и Филип Вујановић, са једним мандатом у заједничкој држави и два мандата у независној Црној Гори.

Предсједничку функцију Вујановић завршава 20. маја, до када треба да буде инаугурисан нови предсједник.

БОЈАНИЋ: ИЗБОРИ НИСУ СЛОБОДНИ

Предсједнички кандидат већег дијела опозиције Младен Бојанић позвао је грађане да изађу на биралишта и "оловком побиједе" кандидата владајуће коалиције.

"Очекујем побједу, али ми није важно да ли ће то бити у првом или другом кругу. Уколико буде другог круга очекујем подршку свих кандидата који су на страни опозиције", рекао је Бојанић новинарима након гласања.

Он је изразио наду да ће данашњи изборни дан протећи мирно, али да се "зна да избори нису слободни".

"Позивам грађане да изађу на биралишта и да покажемо да слободни грађани Црне Горе, са политичким активистима, односно свим партијама које су стале иза мене могу да побиједе", поручио је Бојанић.