latinica  ћирилица
15/04/2018 |  09:46 | Аутор: СРНА

Јавни дуг БиХ смањен за скоро 750 милиона КМ

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изјавио је Срни да је овај мандат обиљежен политичким турбуленицијама и нестабилном парламентарном већином, те да ће се приближавањем избора дизати и политичке тензије.
Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав БевандаФото: СРНА

Савјет министара би требало сутра, након сједнице, да сумира резултате рада, а министар финансија и трезора каже да су добре вијести што је БиХ смањила јавни дуг за скоро 750 милиона КМ, да је враћено 125 милиона долара од клирншког дуга бившег СССР-а и очекује да ће ентитески министри ускоро постићи договор о расподјели 64 милиона КМ од путарина који су акомулирани на посебном рачуну.

Наредне седмице очекује се да Дом народа Парламентарне скупштине БиХ изјасни о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, а Беванда каже да ће Министарство испоштовати било коју одлуку парламента, уважавајући и потребе војника и осталих службеника, иако је то захтјеван посао.

Беванда тврди да је Министарство финансија и трезора БиХ у овом мандату постигло свој основни циљ, а то је усвајање и извршење буџета у складу са законом и потребама институција како би оне неометано функционисале.