latinica  ћирилица
15/04/2018 |  12:11 ⇒ 12:25 | Аутор: БЕТА

НАТО: Ђурићев захтјев закаснио, Тачи није имао дозволу Кфора

Извори НАТО сматрају да српски званичник Марко Ђурић није поштовао прописе кад је 26. марта ушао на сјевер Косова и потом ухапшен, а косовски предсједник Хашим Тачи је тамо послао полицију без одобрења Кфора.
Хапшење Марка Ђурића на Косову - Фото: ТАНЈУГ
Хапшење Марка Ђурића на КосовуФото: ТАНЈУГ

То су агенцији Бета рекли званичници у сједишту НАТО у Бриселу који су истакли да "прво Ђурић није поштовао нужну процедуру јер је послао захтјев (властима у Приштини) послије 17 часова у петак, дакле кад канцеларије више не раде, а списак људи у његовој пратњи је био непотпун и за косовске Албанце то је значило да поступак није испоштован".

"Друго је интервенција косовске полиције на сјеверу Косова јер, кад они намјеравају да иду преко ријеке Ибра на сјевер, они морају да обавјесте Кфор и затраже дозволу, то је дио споразума с Европском унијом и чињеница је да се за то пита НАТО и то морају поштовати обје стране".

"Предсједник Тачи је ту мало брзо реаговао јер је оцијенио да је у питању провокација", кад се испоставило да је Ђурић дошао на сјевер Косова, пренио је званичник упућен непосредно у збивања на Косову.

Бета је замолила саговорнике да оцијене зашто су пушкама наоружани косовски полицајци упали на миран скуп косовских Срба и брутално поступали према Ђурићу, преговарачу у дијалогу са којим представници Приштине поново треба да сједну за преговарачки сто, а само два полицајца, рецимо, су могла прићи и рећи му да мора да напусти Косово јер је тамо, према властима у Приштини, дошао илегално.

Одговор је гласио да је то изгледало "драматично", али да се мисли да Ђурићев долазак јесте била "провокација", уз опаску да "увијек кад креће дијалог Београд-Приштина има неко ко то спутава, јер неки неће да ту дође до напретка".

Осврћући се на нека нагађања и сумње да је у "случају Ђурић" Русија могла имати извјесног уплива, функционери у НАТО су навели да је "ту дошло до појачане реторике и руских саопштења која су се могла тумачити да, ако би Србија ушла на Косово, ми ћемо бити с њом".

Јер, додали су, "те вечери су се чуле поруке Београда да, ако се за неколико сати ствари не врате на нормалу, доћи ће до потпуне инвазије Косова".

"То су биле ријечи, а исто важи и за Приштину, дакле `зуб за зуб`, а свака страна даје своје виђење инцидента, не знамо шта је ту баш стварно истина, али, кад се све сведе, обје стране морају да разговарају".

Замољени да кажу да ли су тачне оцијене српског председника Вучића да су иза "провокативног и бруталног поступања" косовске полиције стајали неки западни заштитници Приштине, саговорници у НАТО су узвратили да не мисле да је то био случај.

Јер, указано је, "Европска унија, висока представница Федерика Могерини и све велике земље ЕУ су одмах саопштиле да такво догађање мора одмах да се прекине, а то је била порука објема странама".

"Инцидент ипак завршен добро, косовска полиција знала да ријеши ситуацију"

Извори у Бриселу наглашавају да је дијалог Београд-Приштина суштински важан, "многи споразуми нису спроведени, а пре пар дана је најављено да ће управљачки тим почети с радом на статуту Заједнице/Асоцијације општина са српском већином и то је добар корак".

"На то се предуго чекало и то је кључна ставка Споразума Србија-Косово", предочено је.

Извори у сједишту Атлантског савеза су закључили да је "цијела та ситуација, како год то зазвучало изненађујуће, испала добро, јер се испоставило да је косовска полиција и специјална полиција врло професионална".

"Јер", како је речено, "све се завршило без штете и жртава, Еулекс није интервенисао као друга снага одвраћања, Кфор није интервенисао као трећа снага одвраћања, што значи да Косовари знају да разрјеше ситуацију".

И, закључили су ови званичници, "то значи да је Косово на путу да постане зрелије, јер са становишта безбједности, да је Кфор морао да интервенише не би било добро". ;"А то сад значи да је Косово било у стању да ријеши ситуацију која је прешла границу онога што се иначе уобичајено збива тамо".

Испоставило се, сматрају НАТО извори, да је "провокација доласком Ђурића имала за исход да је он за православни Ускрс могао потом да посјети манастир на Косову, благовремено је послао најаву и списак људи у пратњи, био је у цркви и није било никаквог проблема“.