X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/04/2018 |  18:05 ⇒ 18:53 | Извор: sputniknews.com

Дронови, хаубице, пушке... Шта стоји иза ратног поклича из Сарајева-"за не дај боже"

Посљедње ратнохушкачке изјаве Бакира Изетбеговића говоре о предрасудама које гаји према сопственом народу, јер Бошњаци не желе рат.
Хаубица (фото: memeburn.com) -
Хаубица (фото: memeburn.com)

Представник бошњачког народа у Предсједништву БиХ подржао је премијера ентитета Федерација БиХ у заокруживању производње босанскохерцеговачке намјенске индустрије. Штавише, Изетбеговић је најавио да ће се у БиХ, поред пушке која се већ производи, производити и покретна хаубица, дронови и заокружити производња сваке врсте муниције.

"Правићемо то за тржиште, али и за не дај боже", рекао је Изетбеговић.

Ничега нелегитимног нема у намјери да се заокружи производња у намјенској индустрији, али Изетбеговић не би био Изетбеговић када поента онога што говори не би зазвучала пријетеће. Управо то "за не дај боже" је проблем.

Читав посљедњи мандат Изетбеговић и његово окружење пријете ратом, каже стручњак за безбједност Џевад Галијашевић. Ради се о ратнохушкачкој изјави која је, према Изетбеговићевом увјерењу, корисна за његову предизборну активност, додаје Галијашевић.

"То говори какво он жалосно мишљење има о своме народу. Бошњаци нису будале, Бошњаци нису ратнохушкачки оријентисани, Бошњаци не мисле на рат, ако он мисли. Уз околност да заиста постоји шест великих фабрика намјенске индустрије у ФБиХ, да су те фабрике под контролом федералне владе, да над њима нема адекватног одбрамбеног и безбједносног надзора- јасно је да је ово озбиљна хушкачка порука", каже Галијашевић.

Када се узме у обзир, додаје Галијашевић, паралелни безбједносни и одбрамбени систем који чине паравојне и параполицијске структуре под контролом појединих исламских земаља, наравно да Изетбеговић рачуна на њих, а његову пријетњу требало би озбиљно схватити.

"Не може оружана сила, било она у производњи, било она у надзору над том производњом, бити под контролом нерелевантног Министарства индустрије. Овдје није ријеч о било каквој индустрији, него о војној индустрији. Она мора бити под контролом војске и одбране, а то је ипак на заједничком нивоу", каже Галијашевић.

Поред тога што је изјава ратнохушкачка, она показује предрасуде које Изетбеговић има према Бошњацима, који, како Галијашевић каже, не желе рат и неће му дати хиљаду гласова више јер је запријетио ратом.

Бакир Изетбеговић налази се све ниже на политичкој љествици у бошњачком народу, објашњава бањалучки аналитичар Анђелко Козомара.

"Он из дана у дан губи утицај у свом народу и мора да тражи ратне покличе, не би ли се до октобарских избора његов рејтинг колико-толико поправио. Његова политичка судбина је заиста неизвјесна јер је направио читаву листу утицајних и моћних људи који га више не подржавају. Смијешно је сваком познаваоцу прилика у БиХ звучала његова притајена пријетња да ће он продавати оружје и део оставити 'за не дај боже'", каже Козомара.

Ради се, додаје Козомара, о застарјелој технологији и малим количинама које нико у свијету не би купио. Изетбеговићеву изјаву "за не дај боже" не треба схватити као озбиљну пријетњу ако се ради о његовом оружју. Међутим, он "за не дај боже" има подршку Запада, сматра Козомара.

На Изетбеговићеве пријетње реаговао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Бошњачки члан Предсједништва БиХ шаље ратнохушкачке поруке и иде путем који води конфликту, рекао је он.

Изетбеговићеви снови о рату немају легитимитет, додао је Додик, јер да би Оружане снаге БиХ биле употребљене, одлуку мора да донесе Предсједништво БиХ. Ако би пак Изетбеговић желио да употреби полицију у ФБиХ, онда би за то требало да тражи сагласност политичких представника хрватског народа, чију подршку такође нема, рекао је Додик.

"Једино РС има легитимну надлежност над неком оружаном структуром, а то је полиција РС, која је сачувана упркос напорима и пројекту да надлежност над полицијом пређе у руке органа у Сарајеву", рекао је предсједник Српске.