latinica  ћирилица
16/04/2018 |  08:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Блокада Приштине у Интерполу уз подршку Русије

У сусрет Генералној скупштини Интерпола, која ће у новембру бити одржана у Уједињеним Арапским Емиратима, Србија је већ започела дипломатске активности како би спријечила пријем Косова у ту организацију, пишу Новости.
Интерпол - Фото: AFP
ИнтерполФото: AFP

Москва је сада главни партнер Београда, и она ће у Лиону, у сједишту ове организације, лобирати за то да се молба тзв. државе Косово не нађе на коначном дневном реду Скупштине који ће се утврђивати на јесен.

Из Приштине је прошлог мјесеца саопштено да имају потврду да је њихов захтјев уврштен у нацрт дневног реда 87. Генералне скупштине Интерпола, која ће засједати од 18. до 21. новембра.

У сједишту Интерпола недавно је боравила и делегација Србије предвођена директором српске полиције Владимиром Ребићем, који је поручио да Србија разговарати са свим чланицама ове организације како би их убиједила да евентуално приступање тзв. државе Косово Интерполу не би било ни у интересу Србије, ни самог Интерпола.

За припрему дневног реда Генералне скупштине свјетске полицијске организације задужен је Извршни комитет, а њиме тренутно предсједава Менг Хонгвеј из Кине.

Осталих 12 чланова су из Алжира, Кореје, Русије, Канаде, Француске, Белгије, Бразила, Америке, Молдавије, Сингапура, Јужне Африке и Нигерије.

Прошле јесени приштинске власти су одустале од захтјева за Интерпол, признајући да немају довољну подршку да би се изгласала позитивна одлука. За пријем нове чланице неопходна је двотрећинска већина гласалих, а од прошле године, када су примљени Палестина и Соломонска Острва, Интерпол има 192 чланице.

На засједању Генералне скупштине 2017. године донесена је и резолуција о јасним смјерницама, процедурама и критеријумима за чланство у тој организацији, па земље које траже пријем од сада морају да потврде да испуњавају све "неопходне услове државности".

Палестина је тако примљена у чланство, али, за разлику од Косова, она у Уједињеним нацијама има статус државе-посматрача.