latinica  ћирилица
16/04/2018 |  13:48 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Имплементациони одбор о измјенама закона у области рада и запошљавања

У Бањалуци је одржана сједница Имплементационог одбора Владе Републике Српске и Савеза синдиката.
Имплементациони одбор Владе и Савеза синдиката - Фото: РТРС
Имплементациони одбор Владе и Савеза синдикатаФото: РТРС

Сједницом је пресједавао потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић.

Састанку су присуствовали министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић, предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић, те предсједници гранских синдиката металске индустрије и рударства те просвјете и кутуре, Тане Пеулић и Драган Гњатић.

Разговарано је о провођењу мјера утврђених Меморандумом о заједничким мјерама за период 2018-2020. година и Акционим планом за реализацију мјера Владе Републике Српске за 2018. годину, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Највише пажње посвећено је активностима у вези са измјенама закона у области рада и запошљавања, те процесу закључивања општег колективног уговора.

Договорено је да се, у наредном периоду, интензивира рад на свим питањима, посебно када је у питању општи колективни уговор, којим би требало да се пропише минимум остваривања права која су утврђена Законом о раду, а који ће постати основ за закључивање гранских и појединачиних колективних уговора.

Имплементациони одбор Владе и Савеза синдиката именован је на сједници Владе 15. јануара.

Циљ именовања Одбора јесте праћење реализације мјера дефинисаних Меморандумом о заједничким мјерама за период 2018-2020. година, који је потписан 18. децембра 2017. године између Владе и Савеза синдиката.

Меморандум је потписан са циљем наставка политика које су договорене кроз Реформску агенду те ангажманом са међународним финансијским институцијама. Мјере дефинисане овим меморандумом представљају основу рада свих ресора и институција Републике Српске на које се односе.