latinica  ћирилица
16/04/2018 |  14:45 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Влада повећава издвајања за СРНУ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Новинска агенција Републике Српске - СРНА активно учествовала у свакој фази развоја Српске и да је планирано повећање плата један од начина да Влада покаже да цијени оно што запослени у Срни раде.

- Усмјерени смо на јачање Срне у будућем периоду и задовољна сам чињеницом да сам данас са руководством Агенције могла да договорим да ће Влада повећати средства за ову медијску кућу. Став Владе је да то буде усмјерено превасходно на повећање плата - истакла је Цвијановићева.

Она је захвалила запосленима на преданом раду и свему што су чинили заједно са другим институцијама Републике Српске да би Српска имала овако добру агенцију.

- Мислим да је изузетно важно што данас обиљежавамо 26 година рада Срне, што је један озбиљан период. У тај озбиљан период стале су различите фазе развоја Републике Српске и у свакој од тих фаза активно је учествовала СРНА - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, након што је присуствовала обиљежавању 26 година рада ове медијске куће.

Цвијановићева сматра да новинарска струка захтијева пажњу без обзира што се понекад политичарима и не свиђа оно што чују од новинара.

Она је напоменула да је повећање плата у Срни предвиђено путем ребаланса републичког буџета који ће ускоро бити усвојен у Народној скупштини, истичући да запослени у овом медију могу да рачунају на то повећање од јунске плате.

- Нема рада институција без доброг новинарског посла, нити доброг новинарског посла ако институције нису отворене за сарадњу - истакла је Цвијановићева.

Цвијановић је данас у Бањалуци примила генералног директора Новинске агенције Републике Српске-СРНА Радмила Шиповца, главног и одговорног уредника Татјану Парађину и предсједника Надзорног одбора Тихомира Кудуза поводом обиљежавања 26 година рада Агенције.

Шиповац: Ускоро повећање плата радницима

Генерални директор Срне Радмило Шиповац рекао је да је ова агенција данас добила најљепшу честитку од премијерке Српске Жељке Цвијановић, јер је ребалансом републичког буџета предвиђено додатних 100.000 КМ за пословање Срне, што ће бити искоришћено за повећање плата запосленима. Шиповац је, поводом обиљежавања 26 година од формирања Срне, рекао новинарима у Бањалуци да плате у овој агенцији нису повећаване 10 година.

Он је навео да је планирано да услуга Срниног видео-сервиса почне да наплаћује, те да већ постоје потписани уговори са неколико телевизија.

- Такође, од наредног мјесеца видео-сервис ће покривати догађаје у Источном и федералном Сарајеву из нашег Дописништва у Источном Сарајеву. Пратићемо рад заједничких институција као што пратимо рад институција Српске у Бањалуци - рекао је Шиповац.

Он је напоменуо да је Срна економски стабилна, уређивачки самостална и да напредује у свим сегментима.

Шиповац је рекао да је задатак Срне да се чињеницама одговори на спинове који су намијењени томе да дестабилизују институције Српске.

- Стекли смо повјерење јавности и медијска сцена Српске је незамислива без Срне која је најпоузданији хроничар Српске од оснивања до данас. Можемо да и убудуће обећамо професионално извјештавање и домаћинско пословање - нагласио је Шиповац на централној свечаности поводом 26 година рада Новинске агенције Републике Српске - СРНА.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да је Срна важна за Српску, пожељевши јој да настави да се развија.

- Она треба да буде подршка свим институцијама Српске у њиховом развоју, као што институције треба да стану иза агенције каква је Срна. Надам се да ће руководство и новинари Срне радити свој посао на прави начин као до сада и да подршка институција неће изостати - рекао је Чубриловић.

Главни и одговорни уредник Срне Татјана Парађина истакла је да је та агенција за 26 година рада показала да је национални сервис Српске.

- Част нам је да нас многи медији преузимају и да нас има свугдје. Дневно емитујемо 300 вијести, имамо око 75 стално запослених и око 40 хонорарних сарадника - нагласила је Парађина.

Она је оцијенила да се у раду Срне првенствено инстистира на тачности и брзини, те да агенција иде у корак с временом и прати догађаје.

- Медији често иду трагом наших вијести и мислим да смо добра медијска кућа - навела је Парађина, додајући да је новинарство посао који се стално учи, те да је то један велики занат.

Секретар Срне Невена Вујановић, која је добила награду за 20 година рада, рекла је да је са колегама на послу увијек имала коректан однос и да су услови за рад врло добри.

На данашњој свечаности уручене су публикације значајаних догађаја које је пратила Срна премијеру Жељки Цвијановић и предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу.

Ова публикација ће накнадно бити уручена предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који због раније преузетих обавеза није могао присуствовати свечаности на којој су уручене захвалнице и јубиларне награде дугогодишњим радницима Срне.

Свечаности у хотелу Босна присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, бројни министри у Влади Српске, радници СРНЕ и званице из јавног, медијског и друштвеног живота Српске и Бањалуке.

СРНА је основана 7. априла 1992. године на Палама одлуком Народне скупштине тадашње Српске Републике БиХ као Српска новинска агенција – СРНА, прва српска новинска агенција у БиХ.

Одлуком Владе Републике Српске, 27. марта 2008. године добила је садашњи назив -Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

У агенцији су запослена 74 радника, док статус хонорарног сарадника има њих 40.

СРНА има 12 информативних сервиса који прате дешавања у Републици Српској, федерацији БиХ, Србији, Црној Гори и осталим земљама региона, Русији и свијету.