latinica  ћирилица
16/04/2018 |  18:19 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Случај "Александрија": Хоће ли преварене Добојлије до своје имовине?

Нема краја проблемима у добојском случају "Александрија". Док 130 преварених купаца тражи начин како да добију станове или врате новац, Окружно тужилаштво у Добоју испитује и поједине купце.

Надали су се становима по ниским цијенама, али су остали и без станова и без новца. Сада муку муче да започету градњу укњиже у своје власништво, како би могли да је наставе.

На корак су, кажу, да, осим у катастру, постану власници спорне некретнине и у грунтовници. Чим то ријеше, моћи ће да ангажују новог извођача.

"Очекујем до краја мјесеца да би требало да прође та процедура грунтовног укњижења, да се ми можемо без икаквих сметњи укњижити грунтовно", каже Горан Тешић, члан удружења "Сложно".

За све криве ранијег извођача и инвеститора Миленка Божића, који је још увијек једини власник спорне некретнине у грунтовници. Његову градњу блокирале су инспекције, јер није успио да обезбиједи дозволе.

Да ће случај преокренути у своју корист, купци не губе наду. Међутим, дио њих дошло је под истрагу Окружног тужилаштва због поравнања пред судом.

Потврђује то и Тужилаштво које прикупља доказе да су вишеструко увећавали стварни износ уложеног новца, а истрагу воде и против Божића, због сумње да је издавао лажне налоге благајни и признанице у корист више физичких лица.

Таква сазнања стигла су и до удружења.

Божић је прије осам година осуђен на двије године затвора за превару четири купца, као и за кршење закона о уређењу простора. Гдје је данас и чиме се бави, нико у удружењу поуздано не зна.

Већина купаца за које је градио још увијек су у проблему. Један од њих је и Зоран Миличевић, који је осим Божића, тужио и град Добој, јер није забранио нелегалну градњу.

Кућу и земљиште он и његов брат дали су за градњу стамбено-пословне зграде, у којој је требало да постану власници три стана и пословног простора.

Због преваре Удружења Сложно које је у то вријеме водио Божић, остали су, каже, без ичега.

Првостепеном пресудом град Добој и удружење требало је да им исплате око пола милиона марака, али је она укинута и цијели случај враћен на почетак.