latinica  ћирилица
16/04/2018 |  19:28 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Турска порука Грчкој: Одустаните од провокација у Егејском мору

Премијер Турске Бинали Јилдирим затражио је од грчке владе да одустане од "провокативних потеза" у спорним подручјима Егејског мора, након што је турска обалска стража склонила грчку заставу са острвцета у близини области Дидим на југозападу Турске 15. априла.
Турски бродови (архив) -
Турски бродови (архив)

"Дошло је до покушаја да се стави грчка застава на ненасељено камено острвце код Дидима. Наша обалска стража је учинила оно што је било неопходно и уклонила заставу", навео је Бинали Јилдирим.

Савјетовао је Грчку да остане у оквирима граница добросуседских односа и да избјегава провокације које би повећале тензије.

Турски премијер је такође рекао да најновији догађај подсјећа на ситуацију из фебруара код острваца Кардак, када је турски патролни брод налетио на брод грчке обалске страже у Егејском мору.

И турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу такође је упозорио Грчку, називајући грчког министра "својевољним", на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

У међувремену, грчка влада је саопштила да нема сазнања о инциденту.

"На основу посљедњих брифинга из Министарства одбране и морнарице, нема потврде о било каквом инциденту који би укључивао нарушавање грчког простора", рекао је портпарол Владе Дмитрис Цанакопулос.

Додао је да ће се наставити истрага, а Јилдиримове наводе је назвао "провокативним и осуђујућим".

Извор: Хуријет Дејли Њуз