latinica  ћирилица
17/04/2018 |  09:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска и Грчка, опет, споре

Турски премијер Бинали Јилдирим упозорио Грчку да се уздржи од "провокација" послије подизања грчке заставе на спорном острву на Егејском мору код турске обале.
Грчка застава - Фото: архив
Грчка заставаФото: архив

Јилдирим је изјавио да су припадници турске обалске страже склонили заставу с острва које се налази у Егејском мору код љетовалишта Дидим, пренио је АП.

Оцијенио је да је инцидент сличано оном из 1996. године када су два чланице НАТО заратила око ненасељених острваца Имија - Кардак (на турском) за које и Турска и Грчка тврде да полажу право.

- Наш савјет Грчкој би био да се клоне провокација... ријешени смо да дамо одговор на стварање ситуације свршеног чина - рекао је Јилдирим.

Упитан о том инциденту током посјете шефу НАТО, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу је оптужио грчког министра одбране Паноса Каменоса, вођу грчке националистичке странке, да подиже тензије у Егејском мору.

Из грчке владе је речено да немају сазнања о том инциденту и назвао Јилдиримове опаске "провокативним и срамотним".

- Мислим да Јилдирим треба да буде опрезнији. Позивамо Турску да се врати на пут поштовања међународног права. Они треба да предузму иницијативу за смањење тензија - рекао је портпарол Владе.

Односи два сусједа и савезника у НАТО затегнути су у посљедње вријеме због одбијања Грчке да Турској изручи осморицу њених војника одбјеглих послије покушаја државног удара у јулу 2016. године и због хапшења у Турској двојице грчких граничара који су прије мјесец дана грешком прешли границу.

До затезања односа посљедњих недјеља дошло је и због спорова око права на бушење за нафту и гас код Кипра.