latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:48 ⇒ 24/04/2018 | 10:47 | Аутор: РТРС

Жалбени претрес Караџићу; Одбрана тражи ново суђење

У Хагу жалбени претрес у случају бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића. Одбрана је затражила да буде поништена првостепена пресуда, којом је осуђен на 40 година затвора. Траже и ново суђење. Тужилаштво, с друге стране, сматра да би Жалбено вијеће требало да одбаци све захтјеве одбране и да буде осуђен на доживотни затвор.

"Докази одбачени као ништавни. Изјаве злоупотријебљене. Права занемарена. Чињенице искривљене."

Овако Караџић види првостепену пресуду Хашког трибунала у којој је пронашао 46 процедуралних грешака. Додаје, сакривен је узрок, а посљедица приказана као злочин.

"Једина страна која је покушавала све, до краја, да би се избјегао рат су Срби", истиче Радован Караџић, први предсједник Републике Српске.

Тим одбране има задатак да докаже да Караџић није имао правично суђење и да је манипулацијом Тужилаштва, првостепено вијеће, направило фундаменталне грешке. Прва и кључна је ултиматум-да бира да ли ће сам себе заступати или ће свједочити у своју одбрану. По одбрани, довољан разлог да суђење буде поновљено.

"Расправно вијеће није чуло свједочење у предмету у којем је толико тога зависило од тога шта је он знао. Проглашен је кривим, а да се није чула његова страна приче", наглашава Кејт Гибсон, члан Тима одбране Радована Караџића.

У прилог тврдњи да Караџић није имао фер суђење говори и податак да Тужилаштво чак 82 пута није доставило ослобађујуће доказе Караџићу. У његовом одсуству, чланови Претресног вијећа, у Сарајеву и Сребреници, слушали су мини-завршне ријечи Тужилаштва. Не и одбране, која налазе из пресуде, о Караџићевој кривици за геноцид у Сребреници, сматра лабавим и неистинитим.

"Предсједник Караџић је осуђен за злочин-геноцид који није починио. Главна функција Жалбеног вијећа је да исправи такву грешку и спријечи погрешну пресуду. Тражимо од вас да преиначите пресуду за геноцид по тачки 2", рекао је Питер Робинсон, члан Тима одбране Радована Караџића.

"Осуђујуће пресуде које су изречене за присилно премјештање, убиство, истребљење, прогон, геноцид су утемељене и Караџић није показао да је начињена грешка с тим", сматра тужилац, Лорел Беиг.

Судско вијеће, сматра Караџић, погријешило је и када је закључило да је ВРС испалила пројектил који је на пијаци "Маркале", убио 66 и ранио више од 140 цивила.

"Акаши пише 16. фебруара да се не може казати ко је гађао Маркале. Сви извјештаји УН одбијају да оптуже једну страну. Онда долази приватно лице, муслимански фунцкионер који каже сад ћу ја доказати да су то урадили Срби и то суд уважава", наглашава Караџић.

Из Тужилаштва кажу да је Суд уважио чињенице на основу којих је, тврде, Вијеће закључило да је Караџић играо водећу улогу у четири удружена злочиначка подухвата. Сматрају да Караџић није доказао ниједну грешку Суда.

"Није показао никакву неправичност, а поготово није успио показати да би требао добити ново суђење", каже тужилац Катрина Густафсон.

Све жалбене основе одбране, по мишљењу Тужилаштва, Жалбено вијеће требало би да одбаци. Своју аргументацију, по четири жалбена основа, тек би требало да изнесу. Један од захтјева је да Вијеће Караџића прогласи кривим и за прву тачку оптужнице-геноцид у Братунцу, Фочи, Кључу, Приједору, Санском Мосту, Власеници и Зворнику.