latinica  ћирилица
24/04/2018 |  09:25 ⇒ 18:36 | Аутор: СРНА

Тужилаштво затражило одбацивање жалбе на пресуду Караџићу

Хашко тужилаштво затражило је у наставку расправе о жалби на пресуду првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, да Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу, у потпуности одбаци Караџићеву жалбу.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

Тужилаштво је оцијенило да су у првостепеном поступку доказани наводи из пресуде, којом је он осуђен на 40 година затвора, а затражено је да буде одбачен и процедурални дио Караџићеве жалбе у којем је тврдио да није имао правично суђење.

У наставку данашне расправе, апелационо вијеће Механизма, правног насљедника Хашког трибунала, саслушаће жалбу тужилаштва, пренијели су београдски медији.

Тужиоци су се жалили на дио пресуде којом је Караџић ослобођен оптужбе за геноцид у још седам општина у БиХ, а затражили су и да му казна буде пооштрена на доживотни затвор.

Током јучерашњег обраћања жалбеном вијећу тим одбране затражио је да буде поништена првостепена пресуда и да се омогући ново суђење.

Караџић је у децембру 2016. године уложио жалбу Хашком трибуналу на првостепену пресуду којом је осуђен на 40 година затвора за злочине током рата у БиХ.