latinica  ћирилица
28/04/2018 |  08:27 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Први дан бициклистичке трке Београд- Бањалука, најуспјешнији Гашпер Катрашник (ФОТО)

Међународна бициклистичка трка Београд – Бањалука, почела је данас. Након првог дана такмичења најуспјешнији је Словенац Гашпер Катрашник.
Дванаеста бициклистичка трка Београд - Бањалука - Фото: РТРС
Дванаеста бициклистичка трка Београд - БањалукаФото: РТРС

Друга етапа је на програму сутра, са стартом од 12 часова и биће вожена од Теслића до Бањалуке. Завршницу трке преноси Радио-телевизије Републике Српске.

Учествује више од 170 бициклиста из рекордне 32 државе и из 24 екипе и репрезентације. Новина у односу на претходне године јесте да је трка у вишем рангу такмичења, да има категорију УЦИ 2.1 и да је први пут етапна. Такође, према ријечима организатора, никад није била јача.

"Како су обје етапе углавном равничарске, очекујем да ћемо имати врло брзе трке у којима ће највеће шансе за побједу имати спринтери. За разлику од неких претходних година изгледа да ће и вријеме бити савезник", рекао је Владимир Куваља, директор трке, чији је наградни фонд око 20.000 евра.

Прва етапа је дуга 175,8 километара од Београда и иде преко Обреновца, Шапца, Бијељине до Брчког, а најбржи бициклиста ће први пут у историји ове трке обући жуту мајицу. Бициклистички караван ће из Бијељине преселити у Теслић. Тамо ће бити старт друге етапе, нулти километар је у Тешњу, а бициклисти ће током пута дугог 180 километара проћи кроз Дервенту, Прњавор, Лакташе и стићи око 15.40 до Бањалуке, гдје ће прије циља бити вожени кругови.

С обзиром на то да је трка у првој категорији, могу да учествују само професионалне континентал, континентал екипе и репрезентације. Учествују репрезентације Србије, Хрватске и Словеније, те тимови из Италије, Аустрије, Бугарске, Турске, Мађарске, Словеније, Азербејџана, Словачке, Румуније, Чешке, Русије, Србије, Пољске, Бјелорусије, Њемачке и Хрватске, а међу онима од којих се највише очекује су такмичари професионалне екипе Газпром Рус Вело. Ту су и аустријски Хринков, словеначка Адрија и италијански Санђемини, чији је члан Никола Гафурини прошле године био први.