latinica  ћирилица
03/05/2018 |  16:16 | Аутор: СРНА

Проглашена епидемија морбила у Бањалуци

Дом здравља Бањалука данас је прогласио епидемију морбила на територији града, након што је у дјечијем дому "Рада Врањешевић" од ове болести обољело девет лица, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

Из Института наводе да је први случај морбила међу штићеницима овог дома пријављен 24. априла, а пацијент је хоспитализован 23. априла на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

"Морбили су потврђени лабораторијски 30. априла, а пацијент је отпуштен са болничког лијечења и стабилног је здравственог стања. Пацијент није вакцинисан МРП вакцином", наводе из Института за јавно здравство.

Из Института додају да је након пријаве првог обољелог, још осам штићеника Дома добило симптоме морбила и да су сви били у ближем контакту са обољелим.

"Шест обољелих је тренутно хоспитализовано у Клиници за инфективне болести, а двоје имају благе симптоме, те су изоловани од осталих штићеника Дома у посебној просторији", објашњавају у Институту.

Из Института наводе да од осморо новообољеле дјеце, шесторо није било вакцинисано, а двоје непотпуно вакцинисано против морбила прије појаве ове болести у Дому "Рада Врањешевић".

"Сва обољела дјеца су стабилног здравственог стања и без компликација. Препоручене хигијенско епидемиолошке мјере у Дому се и даље спроводе, а штићеницима је препоручено да за сада не похађају наставу у својим школама", наглашавају из Института.

Представници хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука су 24. априла спровели епидемиолошко анкетирање и истраживање у Дому "Рада Врањешевић", након чега су, уз препоруку Института за јавно здравство Српске, спроведене противепидемијске мјере.

Те мјере су укључивале провјеравање вакциналних статуса свих штићеника, као и запослених у Дому, те вакцинисање невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних, као и појачано спровођење хигијенских мјера и мјера контроле инфекције.

Препоручено је и јављање доктору код сваке сумње на оболијевање од морбила, односно изолација обољелих.

Из Института наводе да је од морбила у Републици Српској укупно обољело 31 лице.

Морбили су вирусно, заразно обољење које се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.